Katılımcılar

Söz konusu protokol İmza Töreni’ne; Marka ve Patent Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu ve Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin iştirak etti.

Toplantıda konuşan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, şunları dile getirdi:

“Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından “Türk KOBİ’lerinin İnovasyon Kapasitelerinin Geliştirilmesi” amacıyla yürütülen Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi, Sakarya Düzce Programının açılış törenine hoş geldiniz. Hepinizi şahsım ve yönetim kurulum adına saygı ile selamlıyorum.

Hezarfen Türk Patent ve Marka Kurumunun KOBİ’lerimizde yenilikçi kültürün artırılmasına katkı sağlamak ve bu yenilikleri korumak için KOBİ’lerde fikri mülkiyet stratejisi oluşturmayı amaçlayan önemli bir projedir. Söz konusu proje; içeriği, potansiyeli ve hedeflenen kazanımları açısından günümüz iş dünyası adına oldukça önemli bir çalışma.

Bizim her zaman dile getirdiğimiz bir konu var; Sakarya bir üretim kenti ve biz şartlar ne olursa olsun bu önceliğimiz çerçevesinde üretmeye devam etmeliyiz, ediyoruz da. Pandemi sürecine rağmen ihracat rakamlarımızdaki yükseliş de bunun göstergesidir.

Ancak üretmek tek başına yetmiyor artık. Nitelikli, kaliteli üretim yapmalı ve dünyaya daha fazla satmalıyız. Teknolojiyi yakından takip eden kullanabilen olmanın yanı sıra, teknolojiyi üretmeliyiz de. Bu anlamda rekabette ‘ayakta durabilmek için’ değil, ‘rekabette önde olmak için’ Türk iş dünyası olarak çok farklı konularda yeteneklerimizi geliştirmemiz gerek. Sürekli bir şeyler öğrenerek, öğrendiklerimizi uygulayarak yenilenmemiz gerek.

Sakarya’da marka, patent ve Ar-ge

Sakarya bu doğrultuda Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarında, marka ve patent başvurularında önemli bir yerdedir. Bünyesinde Ar-Ge Merkezi bulunan 24 firmamız, tasarım merkezi bulunan 4 firmamız var. 1315 Patent başvurusu ile Türkiye’de 10. Sırada yer alıyoruz. Patent tescilinde ise 337 tescil ile 9. Sırada yer alıyoruz. Yine, faydalı model başvurusu ve tescilinde de ilk 10 il arasındayız. Patent Tescilinde bölgede 2. İliz.

Bu rakamları ve tescillerimizi dolayısıyla da nitelikli üretimimizi artırmak anlamında Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi’nin ciddi katkıları olacağına inanıyorum. Ve firmalarımızın da proje kapsamında bu destek çalışmalarından faydalanmaları, eğitimler almaları ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanacaklarına inanıyor, katılmalarını önemle rica ediyorum.”

Türkiye olumlu ilerliyor

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habib Asan, " Markalaşmaya uygun bir strateji ile Türkiye uluslararası anlamda olumlu gidiyor. KOBİ’ler çerçevesinde; Marka ve Patent ile fikri mülkiyet başvurusunda oran Avrupa birliğinde %10, aramızda çok büyük bir fark yok. Birçok ülkeden ön sıradayız. Patent başvurusu ve tescilinde dünyada 13. Sıradayız. Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi, yenilik konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 2007 ‘den beri uygulanan bir proje. 2012’den beri ihtiyaca ve talebe göre sektörel olarak da uygulamaya başladık. Uluslararası farklı bir süreçten geçiyoruz bu da iş koşullarını değiştirdi. Pandemiye rağmen bu projeyi de hızlı bir şekilde dijitale taşıdık. Üretimde nitelik ve invasyonla gelişmeye devam edeceğiz”.

Protokol İmzalandı

Konuşmaların ardından KOBİ'lerde inovasyon bilincini yaygınlaştırmak ve fikri mülkiyet hakkında farkındalığı artırmak amacıyla Habip Asan, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı A. Akgün Altuğ, Marka ve Patent Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu ve Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin bir protokol imzaladı.

Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi Nedir?

Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi; kapsamında 2007 yılından bu zamana kadar 13 yıl içinde 16 farklı ilde uygulanmış 629 KOBİ’miz danışmanlık hizmeti almak suretiyle faydalanmıştır. 
Bu yıl ilimizden firmaların katılabileceği projenin modülleri aşağıdaki gibidir. 
Proje 4 Modülden oluşmaktadır:
 

1.Modül - Genel Farkındalık Semineri; Projenin tanıtılması amacı ile  sınai mülkiyet hakları konusunda seminer verilecektir.
2.Modül - Sınai Mülkiyet ve Patent Araştırması Semineri; Projenin ikinci etkinliği olarak; projenin uygulanacağı ilde faaliyet gösteren ve talep eden tüm firma temsilcilerine patent ve patent veri tabanlarının kullanımı, marka ve tasarım konularını içeren “Sınai Mülkiyet Hakları ve Patent Araştırması Semineri” verilecektir.
3.Modül - Patent Danışmanlığı İçin Firma Ziyaretleri: 30 firmaya sınai mülkiyet uzmanı/uzmanları ile Türk Patent ve Marka Kurumu Bilgi ve Doküman Birimi Temsilcileri tarafından danışmanlık hizmeti verilecektir. Bu çerçevede firmaların patent kapasiteleri tespit edilerek firmaların yeni ürün veya üretim metotları konusunda patent araştırması faaliyetleri yürütmelerine katkı sağlanmaktadır. 
4.Modül - Raporlama: Projenin uygulanacağı ilde faaliyet gösteren ve danışmanlık hizmeti verilen firmalara inovasyon kapasitelerini ölçümleyen ve öneriler sunan bir rapor hazırlanmaktadır.