//Nurettin Eryılmaz-Eda Nur Atalay//

Her kış mevsimin vazgeçilmezlerinden olan kestanenin kilosu, pazarda 35 liradan satışa sunuluyor. Fiyatları boyuna göre değişen kestanenin kilogram fiyatı 60 liraya kadar çıkarken, kestane satıcısı İshak Onbaşıoğlu kestane satışlarında geçen seneye göre yüzde 50'ye yakın bir düşüş olduğunu ifade etti.

Adapazarı'nda kestane satıcısı İshak Onbaşıoğlu, hazır pişmiş satılan kestanelerin pahalı olmasından dolayı vatandaşın çiğ kestane almayı tercih ettiğini belirterek, "Kestanenin fiyatları 35 liradan başlıyor. En ince boyları 35 lira, 40 lira, 50 lira, en double boyları 60 liradan satıyoruz. Fiyatlar boyuna göre değişiyor. Kestaneye ilgi var ama geçen seneye göre fiyatlar biraz yüksek olduğu için müşterilerden biraz alım sıkıntısı yaşıyoruz. Kestane pişirmecileri de var ama onların fiyatları biraz daha yüksek olduğu için müşteri genelde çiğ almayı tercih ediyor. Kestane satışında yüzde 50'ye yakın bir düşüş oldu." diye konuştu.

Kestanenin pişirme yönteminden de bahseden Onbaşıoğlu, vatandaşlara öneride bulunarak, "Kestanenin doğru bilinen yanlışlarından biri de fırına atıp pişirmek. Normalde kestanenin çizilen tarafı tavaya dizildiği zaman 15 dakika içinde pişip kabuğundan da çok rahat ayrılıyor. Çok fazla tuttuğun zaman kuruma yapıyor. En güzeli tavada çizik tarafını tavaya dizip, içerisine yarım çay bardağı su ilave ettiğiniz zaman kapağı da kapatıp buharla daha yumuşak oluyor." şeklinde konuştu.