MÜSİAD Ukrayna Başkanı Nurettin Topçuoğlu, MÜSİAD Sakarya, Genç MÜSİAD Sakarya ve dijital konferansa katılan izleyicilere Ukrayna hakkında bilgiler verdi, soruları yanıtladı.

Konferansta MÜSİAD Ukrayna Başkanı Nurettin Topçuoğlu ve MÜSİAD Sakarya Başkanı İsmail Filizfidanoğlu konuşmacılığı üstlenirken, MÜSİAD Sakarya Yönetim Kurulu Üyesi ve İhracatı Geliştirme Komite Başkanı Selman Aşoğlu’da moderatörlük yaptı. Çok sayıdaki izleyiciye Ukrayna’daki sosyal, ekonomik ve kültürel şartlardan bahsedildi.

Açılış ve selamlama konuşmasını yapan MÜSİAD Sakarya Başkanı İsmail Filizfidanoğlu;

“MÜSİAD Ukrayna Başkanımız Nurettin Topçuoğlu bugün bizlerle olacak ve Ukrayna’da iş ve yatırım fırsatlarıyla ilgili bizler bilgiler verecek. İhracatımız ve ülke üretimimize katkı sağlamak için, yurtdışı şube başkanlarımızla bu programları yapmaktayız. Geçtiğimiz hafta şubemizde ağırladığımız MÜSİAD ABD Başkanı’yla da “ABD’de İş ve Yatırım Fırsatları” konulu güzel bir konferans gerçekleştirmiştik. Ukrayna 42 milyon nüfusuyla birlikte bizler için büyük bir potansiyel barındırıyor. Ancak ülkemizde ihracat anlamında gerekli desteği ve ilgili göremediğini düşünüyorum. Ukrayna’da şu an politik, siyasi ve ekonomik olarak iyi ilişkiler içindeyiz. Başkanımıza benim de birçok sorum olacak, hepimiz adına faydalı bir toplantı olacağına inanıyorum. Bizleri kırmayıp davetimize icabet ettiği için ve bilgiyle tecrübelerini paylaşacağı için üyelerimiz adına başkanımıza teşekkür ediyorum.” Dedi.

Topçuoğlu konuşmasında;

“Ukrayna 1991 yılında Rusya Cumhuriyeti’nden ayrıldı. Ukrayna’da yatırıma bir teşvik var ancak teşvike bir ödeme yok. Ukrayna bakir ve gelişime açık bir ülke. Ukrayna iyi bir tarım ülkesi, hatta Rusya döneminde ekmek ambarı olarak görülürmüş. Yüzölçümü ülkemize çok yakın olmasına rağmen ülkemizde ekilebilir arazi %13-15 civarında, Ukrayna’nın ise %58 civarında. Aynı zamanda ağır sanayi ve yazılım anlamında da gayet başarılı bir ülke. İki ülke arasında ticaretimizi arttırmamız gerekiyor, çok değil 2015 yılında dahi en yüksek ihracatı Türkiye’den yapıyorlardı. Şu an biraz daha geride yer alıyoruz. Ukrayna’da her üründen 2-3 çeşit var. Bu piyasada yerimizi alma imkanımız daha çok ama kolay değil. Bizler MÜSİAD olarak, kooperatif haline gerek burada ticaretimizi yapabiliriz. Başarılı olunacağına ve ülkemize döviz getireceğimize inanıyorum.” Cümlelerine yer verdi.

Konferans, soru cevapların ardından tanışmalarla birlikte fotoğraf çekimiyle sona erdi.