Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, artan un fiyatlarından sonra eğer önlem alınmazsa 15-20 gün içerisinde fırıncılardan ekmeğe zam talebinin geleceğinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Kuraklık nedeniyle Türkiye'nin dört bir yanında yaşanan rekolte düşüşünün ekmek fiyatlarını etkilemesi bekleniyor. Un fiyatlarında kısa vaade de yaşanan yüzde 38'lik artış fırıncıların belini büküyor. Bir çok fırıncı elindeki stok un ile ekmeğini yapıyor. Konu ile ilgili medyabar.com'a açıklamalarda bulunan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, eğer önlem alınmazsa kısa süre içerisinde ekmeğe zam gelmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Hasat zamanı ilk defa böyle bir olay ile karşılaştığını aktaran Balcı, TMO'nun da uyguladığı politikanın dışına çıkması gerektiğini söyledi.

"2 AYLIK KAYIP 8 AYDA DÜZELTİLEMEZ"
Ekmek fiyat politikalarının aynı kalması ama un fiyatlarında yaşanan yüzde 38'lik artış ile fırıncıların ciddi bir zarara uğradığını ifade eden Balcı, '' Eğer TMO bu işe müdahale etmezse bu süreçte, fırıncı esnafı 8 ay para kazansa dahi 2 aylık kaybı yerine koyamaz'' dedi. Mayıs ayının sonunda bir çuval un fiyatının 130-140 lira civarında olduğunu ifade eden Balcı, an itibarıyla bu fiyatın 170-185 lira bandına yükseldiğini belirtti. 

"GEREKLİ ÖNLEM ALINMAZ İSE MALESEF EKMEĞE ZAM KAPIDA"
Olağanüstü bir durum yaşandığını ifade eden Balcı, TMO'nun izlediği politikanın dışına çıkmasını gerektiğini üstüne basa basa ifade etti. Balcı, ''TMO'nun çiftçinin taban fiyatının altına düşmeyerek çiftçiye buğday satması lazım. Eğer TMO izlediği politika dışına çıkmaz ise un fiyatlarında yaşanan yüzde 38'lik artış nedeniyle 15-20 gün içerisinde ekmeğe zam gelmesini kaçınılmaz'' olduğunu söyledi.