TOBB Otomotiv Tedarik Sanayi Meclis Başkanı Alper Kanca pandemi ile Türkiye’nin Uzakdoğu’ya alternatif olduğunu ama kur ile güvenin sarsıldığını belirtirken, Türkiye’nin tedarikten kaynaklı bir sorun yaşayacağını düşünmediğini söyledi.

Kanca’nın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

Çip tarafında iyileşme yok ama diğer hammadde ve yarı mamul tarafında iyileşmeler var. Bunda da şöyle bir sorun var temininde bir sorun yok ama fiyatında sorun var. Türkiye’de tabii bir de kur problemi var.

Uzakdoğu dezavantajı dolayısıyla, Türkiye tedarik anlamında iyi bir alternatifti bunu kullanmaya başlamışlardı siparişler bağlanmaya başlanmıştı ama kur ile bu güven sarsıldı. “Türkiye’de neler oluyor?” denmeye başlandı ortam sakinleşince belki bu ilgi artabilir.

"Bugünkü kredi maliyetleriyle kapasite artırımı zor"
Daha fazla kapasite artırımı mümkün mü sorusuna Kanca, bugünkü kredi maliyetleriyle ile zor olduğunu ama buna rağmen üreticiler yatırım yapabilirler dedi.

Türkiye’deki kapasiteye baktığımız zamanda 6 ay içinde tedarikten kaynaklı bir sorun yaşayacağını düşünmüyorum. Biz krizleri Avrupa’ya nazaran daha iyi yönetiyoruz. Fiyat konusunda belirsizlik var hem şikâyet ediyorlar hem alıyorlar. Şu anki fiyatların seviyesi doğru değil tekrar denge bulacaktır.