Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervlerinde yükseliş ivmesi devam etti.

TCMB verilerine göre toplam rezervler 8 Ekim haftasında 123,5 milyar dolar düzeyine yükseldi. Bir önceki hafta toplam rezervler 121,8 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Net rezervlerde ise toplam rezervlere kıyasla sınırlı artış izlendi. Buna göre TCMB net rezervleri 8 Ekim haftasında 29,6 milyar dolara yükseldi. Bir önceki hafta bu rakam 29,3 milyar dolardı.

Swaplar dışarıda tutulduğunda net rezerv eksi 37,37 milyar dolarla yatay seyretti.

Zorunlu karşılıklardan 3,4 milyar dolar bekleniyordu

Yatırım Finansman'ın verilere ilişkin değerlendirmesine göre TCMB rezervlerindeki son artışta zorunlu karşılıkların katkısının yansıdığı izlendi.

15 Eylül tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğle, zorunlu karşılık oranlarında 200 baz puanlık artırım yapılmıştı.

Tebliğin 6'ncı maddesinin ikinci fıkrasında yapılan değişiklikle zorunlu karşılık oranları vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli Döviz hesapları için yüzde 23'e yükseldi. 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli döviz hesaplarında zorunlu karşılık oranı ise yüzde 17 oldu.

TCMB'den yapılan açıklamada, 1 Ekim 2021 tarihi itibarıyla Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 13,9 milyar Türk lirası, döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin ise yaklaşık 3,4 milyar ABD doları karşılığı tutarında artması beklendiği belirtildi.