Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, “Türk Patent ve Marka kurumunca Adapazarı kabağı ve ayva’mızın tescil edilmesinin mutluluğunu yaşıyoruz” ifadesinde bulundu.

Adem Sarı; “Günümüz tüketicileri tükettikleri ürünlerin köken ve kaliteleri konusunda giderek daha duyarlı ve seçici olmaktadır. Coğrafi işaretli ürünlere olan güven, ürünlere olan talebin artmasına sebep olmaktadır. Artan talep sonucu tescile uygun olarak üretilen ürünler sürdürülebilirliği destekler ve ürünün yetiştirildiği yöredeki kırsal kalkınmayı destekleyen en önemli araçlardan biri olur. Bu bağlamda, başlangıçta sadece küçük üreticinin kazanması amaçlansa da zamanla tanınırlığı artacak olan yerel ürünlerin ihraç seviyesinde talep yakalaması en önemli bir hedef olmalıdır” dedi.

Coğrafi işaretli ürünlerin geleneksel özellikleri bozulmadığı için orijinalliğini koruduğu bilgisini veren Sarı; “Bu durum üretici ve tüketici arasında güven duygusu oluşturur ve tüketicinin haklarının korunmasına yardımcı olur. Üreticiyi haksız rekabete karşı korur. Tüketicinin güvenini kazanan ürünler ulusal ve uluslararası pazarlarda yer edinerek ülke ekonomisine de katkı sağlamaktadır. Bu konuda, yerel ve sürdürülebilir kalkınmada önemli olan Coğrafi İşaretler için Tarım Bakanlığı’na bağlı ayrı bir enstitünün kurulması büyük katkı sağlayacaktır. Bunun Dünya’da da örnekleri mevcuttur.” diye konuştu.

Kültürel mirasımızı korumak, geleneksel bilgi ve deneyimlerimizi belgeleyip aslı bozulmadan gelecek nesillere aktarabilmenin en önemli yolu coğrafi işaret tescili ile ölümsüz hale getirmektir diyen Sarı; “Yıllarca yanlış tarım politikaları nedeniyle çiftçimiz toprağa küstü ve her geçen yıl biraz daha tarımsal üretimden uzaklaşmaya başladı. Sonuçta gıda fiyatları yükselirken, sağlıklı gıdaya ulaşmak da zorlaştı. Bizim tarımsal üretime yönelmekten başka çaremiz yok. O nedenle çiftçiyi yeniden toprakla barıştırmak için çaba sarf ediyoruz. Bölgemize özgü tarımsal ürünleri tanıtıp talebi artırarak çiftçiyi desteklemek için çabalıyoruz. Bu çabamız Adapazarı Beyaz Kestane Kabağı ve Geyve Ayvasının tescilini alma konusunda hedefine ulaştı. İlimize tescilli iki yerel ürün kazandırmanın haklı gururumu yaşıyoruz. Hepimiz için hayırlı olsun” dedi.