Sakarya ihracatı 2020 yılı Aralık ayında 572 milyon 844 bin dolar ihracat gerçekleştirerek tarihinin en yüksek aylık ihracat rekorunu kırmış oldu. 2019 Aralık ayına göre yüzde 21 artış, bir önceki aya göre de yüzde 26’lık bir yükseliş gösteren Sakarya, 2020 yılını ise toplam 4 milyar 459 milyon dolarlık ihracat ile kapatarak ülkemizin yıllık ihracatına yaklaşık yüzde 3’lük bir katkı sağlayarak 7. Sırada yer aldı.

2020 yılını Sakarya ihracatını genel olarak değerlendirdiğimizde; Ekvator, Dominik Cumhuriyeti, Gana, Bangladeş ve Hong Kong’a yapılan ihracatta büyük bir yükseliş gözlenmektedir. Bu da zorlu geçen bir yılın yeni pazarlar anlamında değerlendirildiğini de bizlere göstermektedir.

Yine 20220 yılında; satış değeri artış gösteren sektörler arasında, demir ve demir dışı metaller, iklimlendirme sanayii, kimyevi maddeler ve mamulleri, çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri, elektrik ve elektronik ürünleri maddi getiri değeri olarak yükseliş göstererek ilk sıralarda yer aldı.

İhracatta düşüş yaşanan sektörlere baktığımızda ise; yaş meyve ve sebze, savunma ve havacılık sanayi, mücevher, su ürünleri ve hayvansal mamuller düşüş gösteren sektörler arasındadır.

2020 yılı sektörel ihracat performansını değerlendirdiğimizde Aralık ayında olduğu gibi otomotiv, demir- demir dışı metaller, makine aksamları ve iklimlendirme sanayi başı çeken sektörler oldu.

Ülke bazında gerçekleştirdiğimiz ihracatımıza baktığımızda ise Avrupa Ülkeleri, Birleşik Krallık, İsrail ve ABD gibi ülkeler başı çekmektedir.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ: “Her zorlu süreçten üretim azmiyle çıkan iş dünyamızı tebrik ediyor, firmalarımızla gurur duyuyoruz.”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ şunları “Şehir ve ülke olarak 2020 yılında birçok alanda ciddi mücadeleler verdik. Tüm dünyadaki tedarik zincirinin kısa sürede kırılma noktasına geldiği, üretimin durduğu bir süreci atlattık. Ve bu zorlu yılı üretim ve ihracat anlamında verimli bir şekilde kapattık.

Sakarya olarak 2020 yılının Aralık ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artışla 572 milyon 844 bin dolarlık ihracat gerçekleştirerek, 7 tarihi bir rekor kırdık ve pandemi öncesindeki dönemden daha yüksek bir performans sergiledik. 2020 gibi sağlık başta olmak üzere ekonomik olarak da sıkıntılı geçen bir yılı rekorla kapatma başarısını gösteren tüm üretici ve ihracatçı firmalarımızı gönülden tebrik ediyorum.

Umuyoruz ki 2021 yılı üretim ve ihracat hamleleriyle tüm dünya ile rekabeti sürdüreceğimiz, yeni yatırımlarla kendimizi daha da geliştireceğimiz bir yıl olacaktır. Bizler yükselişin sürmesi adına çalışmaya ve üretmeye hiç ara vermeden devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.