VW'ye yakın kaynaklara dayandırılan son dakika gelişmesine göre Türkiye'deki fabrikadan vazgeçilirken, bu fabrikada üretilmesi düşünülen yeni nesil Passat ve Suberb modellerinin Slovakya’daki mevcut fabrikada üretilme kararı verildi. Türkiye'de 1.4 milyar dolarlık yatırımla de yeni otomobil fabrikası kurup kurmama konusundaki kararını 1 yıl içinde 4 kez erteleyen Alman otomotiv devi, pandemi süreci sonrası otomotiv sektöründeki ciddi daralma nedeniyle bu yatırımından vazgeçti.

4 KEZ ERTELENDİ

1) Alman şirket ilk olarak ekim ayında Türkiye'deki otomobil fabrikası yatırım planını ertelediğini açıklamıştı.

2) Kasım sonunda bu kez VW CEO’su Herbert Diess, Manisa'ya fabrika açma planları konusunda kararın ertelendiğini söylemişti.

3) Volkswagen, aralık ayında yaptığı açıklamada ise fabrika yatırım kararını şubat ayında vereceğini açıklamıştı.

4) Şubat ayında ise konuya yakın bir şirket kaynağı Reuters’e yaptığı açıklamada, “Hala zamanımız var ve bu kararı kesinlikle yıl ortasına kadar verebiliriz” açıklamasını yapmıştı.

NELER OLMUŞTU?

Otomotiv sektöründe son 2 yılın en önemli gelişmelerinden biri Volkswagen’in elektrikli modellerinin üretimi için Almanya’daki fabrikalarını bu duruma uygun yapılandırmak istemesi oldu. Bundan dolayı Alman grup ülkemizde de çok tercih edilen Passat ve Skoda Superb modellerinin üretimi için yer arayışına başladı. Yeni tesis için marka Doğu Avrupa’da bir yer aradığından dolayı “Türkiye” alternatifler arasında ilk sırada oldu. Volkswagen Turkey şirketi kuruldu, CEO Türkiye’ye geldi gitti, herkes bir açıklama yaptı. Bu süreçte fabrika için Sakarya'da talip olmuştu. Ancak Manisa fabrika için ön plana çıkmıştı.