Dünyayı etkisi altına alan korona virüsün Türkiye'ye de sıçramasının ardından vatandaşların harcamalarında da düşüşler meydana gelmişti. Salgının ekonomiye etkileri, akademisyenler tarafından gerçekleştirilen araştırmaların ardından gün yüzüne çıkmaya başladı. 

Korona virüs salgınının Türkiye'de görülmesi sonrasında kredi kartı harcamalarında yaşanan düşüşü inceleyen iktisatçılar Chicago Üniversitesi’nden Ufuk Akçiğit ve Sabancı Üniversitesi'nden Yusuf Emre Akgündüz, en olumsuz etkinin İstanbul, Ankara, İzmir ve Marmara Bölgesi'nde görüldüğünü belirttiler. Paylaşılan haritaya göre Sakarya'da düşüş yüzde 24.

"Türkiye'de Covid-19 Odaklı Talep Şoklarının Coğrafi Yayılımı" adlı bir makale kaleme alan Akçiğit ve Akgündüz, kredi kartı harcamalarındaki azalmanın Nisan'ın ikinci haftasında yüzde 33'e ulaştığını belirterek, "Kredi kartı harcamasındaki azalmaya şehir düzeyinde bakıldığında büyük farklılıklar gözükmektedir .İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde ve Marmara Denizi civarındaki ekonomik olarak gelişmiş illerde, kredi kartı harcamalarındaki düşüş yüzde 30’un üzerinde" dediler.