//Nurettin Eryılmaz//

Kazancı basit usulde tespit edilen esnaf ve sanatkarlara gelir vergisi istisnasının getirildiği 7338 sayılı Vergi Usul Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun, 26 Ekim 2021 tarihli ve 31640 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Turhan Salihoğlu, önemli değişikliklerin içinde bulunduğu yeni vergi kanunu ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Kanuna göre, basit usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkarların, ticari kazançlardan dolayı elde ettiği gelirler için vergi beyannamesi vermeyeceğini ifade eden Salihoğlu, "Esnaf ve sanatkarlarımız başka gelirleri dolasıyla gelir vergisi beyannamesi vermesi halinde de bu kazançlarını beyannameye dahil etmeyecek ve elde ettşpş ticari kazanç için de gelir vergisi ödemeyeceklerdir" dedi.

Basit usulde elde edilen kazançlara gelir vergisi istiasnası getiren bu düzenlemnin 1 Ocak 2021 yılından itibaren elde edilen kazançlar için geçerli olacağını anımsatan Salihoğlu, "Bir başka ifade ile basit usulde vergiye tabi olan esnaf ve sanatkarlarımız için 2022 yılının Şubat ayında elektronik ortamda verilmesi gereken gelir vergisi beyannamesi verilmeyecek ve 2021 yılı kazançları için gelir vergisi ödenmeyecektir" dedi. 

Basit usulde elde edilen kazançların vergi dışı bırakıldığı bu düzenlemenin bir muafiyet düzenlemesi değil, istisna düzenlemesi olduğunu ifade eden Salihoğlu, "Bu kapsama giren esnaf ve sanatkarlımızı nvergi mükellefiyeti ve muhasebe işlemleri dahil vergi ile ilgili tüm yükümlülükleri devam etmektedir. Bu nedenle basit usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkarlarımızın alış ve giderleri ile satış ve hasılatlarına ilişkin belgeler dörder aylık dönemler halinde, dördüncü ayı izleyen ayın sonuna kadar defter-beyan sistemi üzerinden kayıt altına alınacaktır" dedi.

Salihoğlu, "Bu düzenleme basit usuldeki esnaflarımızı sevindirmiştir, rahatlatmıştır. Bundan dolayı esnaf odası olarak teşekkürlerimizi sunuyoruz." dedi.