SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Meclis Başkanı Talip Kuriş, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş ve Yönetim Kurulu Üyesi Bünyamin Müftüoğlu, video konferans şeklinde gerçekleştirilen Meclis Toplantısına SATSO Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonundan iştirak ettiler.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1179 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Ekim ayı Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve oda çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere söz alan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ dünya, ülke ve şehir gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

“Hepimiz için, her anlamda zor bir yıl oldu. Henüz de önümüzü görebilmiş değiliz. İş dünyası olarak ayakta kalma mücadelesine devam ediyoruz. Ancak 2021 den ümitliyiz. Aşı konusunda yaşanmakta olan olumlu gelişmeler umuyoruz ki Ocak ayından itibaren vaka sayılarında önemli bir düşüşe sebep olacak ve normalleşme adına çok büyük bir eşik aşılacaktır.

Ancak yeni bir yılı karşılarken yaşanan sürecin yaralarını sarmak için sürdürülebilir bir büyüme dönemi başlatacak bir ekonomi paketi ve politika bekliyor ve talep ediyoruz. Devletimiz bugüne kadar mümkün olan destekleri açıklamış olsa da salgının sonuçlarının büyüklüğü sebebi ile birçok işletme ertelenmiş ödemelerini yapmakta zorlanmaktadır. Sizlerden gelen yeni talepler TOBB başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yoğun gayretleri ile yetkililere iletilmektedir.

Bu sebeple tüm meslek komitelerimizin, sektörlerinin sorunlarını sıklıkla takip ederek taleplerin birliğimize ulaşmasına katkı vermesi, onların sesi olması bu dönemde en önemli sorumluluktur

Devletimiz taleplere cevap vermeye çalışmaktadır. Fakat talebin devamlı çoğaldığı zor bir dönemin içerisindeyiz. Bizler sorumluluğumuzun bilincinde olarak mücadele etmeli, temsilcisi olduğumuz tüccarın ve sanayicinin zor gününde yanında olmayı sürdürmeliyiz.”

İSTATİSTİKLER
Yaşanan pandemi sürecine rağmen artan yeni üye sayımızda da iş dünyamızın tüm zorluklara karşın ekonomiye katkı sağladığını gösteriyor. 2019 yılında yeni üye sayımız 1170 iken, bugün itibariyle 1366 olmuştur. Yüzde 17 civarında artış sıkıntılı sürece rağmen memnuniyet vericidir.

Kaydı silinen üye sayımız da geçtiğimiz yıla oranla çok az da olsa bir artış gösterdi. Geçtiğimiz yıl 414 olan kaydı silinen üye sayısı 2020 yılı itibariyle 539’a yükseldi. Bu da yaşanan sürecin başka bir açısıdır.

İhracat rakamlarımıza baktığımızda ise 2019 yılı kasım ayına kadar 11 aylık süreçte (4.695.479.810$) 4 milyar 700 milyon dolar civarında olan ihracatımız, 2020 yılının 11 aylık sürecinde yüzde 17 gerileyerek 3 milyar 900 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.

İthalatımız ise 2019 yılının 10 aylık sürecinde (2.443.412.00) 2 milyar 445 milyon dolar civarında iken; bu yıl 10 aylık dönemde yüzde 10.4 azalarak (2.190.037.00$) 2 milyar 200 milyon civarında gerçekleşti.

İl istihdam baktığımızda; 2019 yılında çalışan sayısı 271 bin 241 iken 2020 yılı Aralık ayı itibariyle çalışan sayısı 280 bin 879 oldu. Bu rakamlarda üretimin ve hizmetin devam etme mücadelesini ve kısa çalışma ödeneğinin etkilerini görebiliyoruz. Emekli çalışan sayılarında da geçtiğimiz yıla oranla yüzde 1 oranında bir artış söz konusu.

2020 yılı teşvik belgeleri incelendiğinde ise; 2020 yılının ilk 11 ayında 102 belge, 7 milyar 268 milyon tl yatırım, 2.810 istihdam söz konusu.

2019 yılının aynı döneminde 67 belge 19 milyar 219 milyon tl yatırım ile 2.382 istihdam sağlandı. Bu dönemler kıyaslandığında yatırım rakamları anlamında bir düşüş yaşansa da belge başvurusu %52 artmıştır. Buna bağlı olarak istihdam oranında da yüzde 17’lik bir artış yaşanmıştır.

2020 yılında verdiğimiz emeğin ve mücadelenin karşılığını 2021 yılında alacağımızı ümit ediyorum.

E-TİCARET
Artık geleneksel ticaret yöntemlerini e- ticaret ile desteklemek konusunda somut adımlar atmalıyız. Yaşadığımız süreç bize bu fırsatı sunuyor. E-ticaret şu an altın çağını yaşıyor. Bunu çok iyi değerlendirmeliyiz. Yüz yüze ticaret elbette olmalı, ancak artık online olarak müşterilere ulaşacak kanalları da iyi öğrenmeliyiz. SATSO olarak biz bu konuda 2 yıldır yoğun eğitim programları düzenliyor, projeler üretiyoruz.

Çünkü artık, dünyayı farklı okuyan ve anlayan, duyarlılığı ve iş yapma anlayışı bambaşka olan bir genç kitle, yeni nesil geliyor. İnsanların alışmaya başladığı ve bizim de eğitim verdiğimiz e-ticarette kendini yenileyen ticaret erbabı faaliyet alanlarını genişleterek cirosunu yükseltiyor. Değişime direnmeyenlerin kazanacağı bir döneme giriyoruz. Bunu bilerek ticaret yapalım. Ticaret erbabı için artık eriştiği müşteri kitlesinin yoğunluğu ve markasının bilinirliği de önemli. Biz e-ticarete yönelik web sitesi kurulumu eğitimleri verdik. Vermeye de devam edeceğiz. Bu konuda odamız, üyelerimize danışmanlık yapacak potansiyele de sahiptir.” ifadelerini kullandı.

2018 NİSAN’DAN BUGÜNE GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER MECLİS ÜYELERİNE SUNULDU
Yönetim Kurulunun aylık faaliyetleri ve oda çalışmaları hakkında Meclis Üyelerine bilgi veren Başkan Altuğ ardından Yönetim Kurulu olarak göreve geldikleri 2018 yılının Nisan ayından bugüne kadar geçen süreçte SATSO Camiasına, Sakarya iş dünyasına ve şehrimize yönelik yapılan çalışmalar, gerçekleştirilen projeler hakkında ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumunu Üyelere Yönelik Hizmetlerin Geliştirilmesine İlişkin Faaliyetler, Kurumsal Yapının Güçlendirilmesine İlişkin Faaliyetler, Sakarya’nın Kalkınma Ve Büyümesine Öncülük Yapılmasına İlişkin Faaliyetler olmak üzere 3 ana başlıkta gerçekleştiren Başkan Altuğ; “Göreve geldiğimiz 2018 yılının Nisan ayından itibaren küresel boyutlarda ekonomik ve sağlık gibi konularda krizler yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor. Bizler tüm yaşanan olumsuzluklara rağmen çalışmaya ve üyelerimize destek olmaya, onlar için çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

2021 BÜTÇESİ OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ
Başkan Altuğ’un konuşmasının ardından SATSO 2021 Bütçe görüşmelerine geçildi.

SATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş ve Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün, SATSO’nun 2021 bütçesi konusunda sunumları gerçekleştirdiler.

Bütçe sunumu sırasında konuşan Sayman Yönetim Kurulu Başkanı Üye Çatalbaş;

“2021 bütçemiz de her sene olduğu gibi üyelerimize, hizmet fiyat tarifelerimize, yatırım ve projelerimize göre hazırlanmıştır.

Gerçekleştirdiğimiz Tek Durak Hizmet Binaları projemizin büyük çoğunluğunu tamamladık ve Kızılay, KOSGEB, MARKA gibi büyük kuruluşların burada konumlanması için hazırlıklarımız devam ediyor. Doku Kültürü Laboratuvarı projemizin de iç teçhizatlarını tedarik ediyoruz. 2020 yılı zor bir yıl olsa da bütçemizi planladığımız oranlarda gerçekleştirmeyi başardık. 2021 yılı bütçesi ile de üyelerimize ve şehrimize hizmet etmeyi sürdüreceğiz. 2021 yılı bütçemizin Odamıza ve üyelerimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

SATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş’ın bütçe sunumunun ardından söz alan SATSO Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu ve Tunç Özüuğurlu 2021yılı bütçesi ile ilgili görüşlerini paylaşarak bütçenin hayırlı olması temennilerinde bulundular.

2021 yılı gelir gider bütçesi sunumunun ardından meclis üyeleri tarafından oylandı. 64 evet oyu ile 2021 yılı bütçesi 17 milyon 707 bin 510 TL olarak karara bağlandı.

Aralık ayı meclis toplantısına online katılan meclis üyelerinin oybirliği ile kabul edilen 2021 yılı bütçesi ile ilgili değerlendirmede bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “2020 yılı bütçemizin gelir tarafını yıl sonu itibariyle yaklaşık yüzde 105, gider tarafında yüzde 87 oranında gerçekleştirdik ve bu veriler bütçe çalışmamızı doğru bir şekilde yaptığımızı gösteriyor. 2021 yılı için de reel bir bütçe planlaması gerçekleştirdik ve Meclis Üyelerimizin oylarıyla kabul edildi. 87 Meclis Üyemiz ve 13 bin’e yakın üyemizin birlik ve beraberlik içerisinde çalışma azmi ilimize fayda sağlayacaktır. 2021 yılında da odamız ve şehrimiz için çalışmaya devam edeceğiz. Bütçemizin odamıza, şehrimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Bu vesile ile 2021 yılının üyelerimize, Sakaryalı hemşehrilerimize ve tüm Türk Milletine sağlık, mutluluk, huzur ve bereket getirmesini temenni ediyorum.” dedi.