Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu tarafından Bosphorus Expo ve Afrika Ticaret Merkezleri Kurucusu Utku Bengisu’nun katkılarıyla “Afrika Ticaret Merkezleri” konulu online seminer gerçekleştirildi.

Seminerde Sakarya ihracatçısının Afrika Ülkeleri, bu ülkelerin ekonomileri, ticari ve üretim potansiyelleri ile karşılıklı ticaretin sağlanması konularında bilgi sahibi olmaları amaçlandı.

Utku Bengisu ayrıntılı bilgiler verdiği konuşmasında genel olarak şunlara değindi: “Uzun zamandır Afrika kıtası ve kıtaya bağlı ülkeler ile ticari işbirliği çalışmaları yürütüyoruz. Türk firmalarımız ile Afrikalı firmaları ticari işbirliği amacıyla buluşturmaya devam ediyoruz. Afrika Ticaret Merkezleri bünyesinde barındırdığı ihracat ofisleri ve ortak depolar gibi potansiyelleriyle Afrika ticaretinde ciddi firmalarımıza ciddi avantajlar sağlamaktadır.

İhracat yolunda firmalarımıza her zaman yeni pazarlar ve yeni hikayeler gerekiyor. Ülkemizin ihracatta 500 milyar dolar hedefine ulaşması için dünya ticaretindeki payını 2 kattan daha fazla artırması, 2 kat daha fazla pazarda söz sahibi olması gerekiyor. Büyüyen, gelişen, 55 ülkeden oluşan, 2050 yılına kadar 6 trilyon dolarlık bir ekonomiye sahip olması beklenen ve her yıl 1 trilyon dolara yaklaşan ithalatı ile Afrika ekonomide yükselen bir yıldız. Politik olarak da dış ilişkilerimizin yoğun, ılıman ve en başarılı yürüttüğümüz ülkelerin başında Afrika ülkeleri geliyor. Türkiye ile Afrika arasında ciddi siyasi ilişkiler var ancak ekonomik ve ticari olarak bunun karşılığı alınamıyor. Türkiye Afrika ticaretinde 11’nci sırada. Daha çok iş adamının burada etkin olması ve yatırım yapması gerekiyor.” dedi.

Açıklamaların ardından seminer soru-cevap bölümüne geçildi. Sakaryalı ihracatçı firmaların temsilcileri Afrika kıtası ve ülkeleri hakkındaki sorularını ilettiler. Bu bölümün ardından seminer noktalandı.