Sakarya Uluslararası Ticareti Geliştirme Merkezi (SUTGEM) kapsamında Pordax Elektronik Ticaret Hizmetleri A.Ş imzalanan protokol ile 2020 yılının Ağustos ayında başlayan, günümüzde de aynı verimlilikte devam eden “E-Ticaret Serüveni Eğitimleri” kapsamında e-ticaret ile e- ihracat sitesi kurulumu ve alt yapısı, ödeme ve kargo sistemleri, iletişim ve reklam danışmanlığı, yazılım hizmetleri gibi birçok konu eğitmenler Bora Önalan ve Fatih Çelik’in ayrıntılı SATSO üyelerine aktarılıyor.

Proje kapsamında eğitimlere iştirak eden SATSO Üyeleri; e-ticaret, e-ihracat sitesi alt yapısı ve kurulumu 1 yıl ücretsiz bir şekilde ulaşabilmektedirler.

Eğitmen Bora Önalan, son gerçekleştirdiği sunumunda e-ticaretin gelişimi, kargo, paketleme gibi tedarik süreçlerini, kolay ihracat kapsamında vergisiz, gümrüksüz ticaretin sundukları gibi konular ile ilgili verimli bilgiler aktararak şunları dile getirdi; “Online ortam artık çok kalabalık. Tüketicinin alternatifi, seçeneği çok de bir o kadar fazla. E-ticarette rakibinizin nereden çıkacağının bir kesinliği yok ve eskiye oranla her şey oldukça hızlanmış durumda. Tedarik süreçleri inanılmaz hızlı gerçekleşmeye başlarken, tanıtım, pazarlamanın iyi olması kadar hızlı ve sorunsuz olması da artık daha önem kazanmış durumda. Eskiden 10 gün süren işlemler şimdilerde dakikalar içerisinde gerçekleşiyor ve tüketici için de bu standart olarak alışılmış bir durumdadır. Teknolojik e-ticaret geleneksel fiziksel ticareti de oldukça rahatlattı. İletişim, iş kurma, işbirliği, tedarik bunlar daha da dijital bir sisteme oturmuş oldu.

Artık dünya çok daha küçük ve e-ticaret ile bu daha da küçülecek gibi gözüküyor. Kargo süreçleri hiç olmadığı kadar etkin ve hızlı olmak zorunda. E-ticaretin hacmi ve getirisi sayesinde ülkeler artık kolay ihracat adımlarını gerçekleştiriyor ve belirli ücretin altındaki gönderilerde gümrük işlemlerini de uygulamıyor.

Önalan’ın sunumunun ardından eğitimi devralan Eğitmen Fatih Çelik ise e-ticaret sitesinin kurulum aşamaları, oluşum süreçleri hakkında bilgiler aktardı. Sitenin oluşumdan itibaren 1 yıl boyunca SATSO üyelerinin yanında olacaklarını her türlü sorunda katkı vermeye devam edeceklerinin altını çizerek eğitimi noktaladı.