Webinar platformu üzerinden online olarak gerçekleşen imza töreniyle beraber Filistin ile ticaret fırsatları konusunda bilgilendirmeler yapıldı.

Söz konusu programa Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Filistin Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, Qalqilya Valisi Rafea Rawajbeh, Filistin Ankara Ticaret Müşaviri Rana Abu SEBA, Qalqilya Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası Başkanı Tarık Shawar ile SATSO Üyeleri iştirak ettiler.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ile Qalqilya Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası Başkanı Tarık Shawar tarafından imzalanan karşılıklı iyi niyet anlaşması ile birlikte Filistin ve Türk şirketleri ile iki oda ve üyeleri arasında geniş ticari-ekonomik ilişkiler ve işbirliğinin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Filistin Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa, imzalanan iyi niyet anlaşmasının Qalqilya ve Sakarya-Türkiye ve Filistin arasında önemli bir adım olduğuna vurgu yaparak ilişkilerin daha da gelişmesi temennisinde bulundu.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ, Türkiye ile Filistin ticari hacmi konusunda bilgiler verdiği konuşmasında gelen olarak şunları dile getirdi: “Türkiye’nin Filistin’e ihracatı 2016 yılında 94 milyon doları aşarak en üst seviyesine ulaşmıştır. Sonraki yıllarda ise düşüş eğilimine girerek 2019 yılı itibarıyla 66 milyon dolar civarında gerçekleşmiştir. Bizim iki ülkenin iş dünyası temsilcileri olarak bu rakamı yukarılara taşımamız gerekiyor. Bugünkü toplantımızın ticari ilişkilerimizi geliştirmesini umuyoruz.

Sakarya hem endüstriyel hem de tarımsal anlamda üreten bir kent, ihracat anlamında da Türkiye’nin en yüksek ihracat yapan ilk 10 kenti arasında yer alıyor. Sahip olduğu yatırım olanakları, işgücü potansiyeli ve jeostratejik konumu ile dikkatleri çeken bir bölge. Sakarya iş dünyamızın da Filistin’deki yatırım fırsatlarını değerlendirmelerine yönelik iş birliğinden memnuniyet duyarız.” ifadelerini kullandı.

Qalqilya Valisi Rafea Rawajbeh, Türkiye’nin Filistin’e daima destekleri esirgemediğini, Filistin halkının ve kurumlarının kendi ayakları üzerinde duracağını, bugün imzalanan bu iyi niyet anlaşması gibi anlaşmaların ekonomik güç verdiğini ve bu tür anlaşmaların genişleyerek artması temennisinde bulundu. SATSO heyetini en yakın zamanda Qalqilya’da ağırlamak istediklerini belirtti.

Qalqilya Ticaret Sanayi ve Tarım Odası Başkanı Tariq Shawar ve Filistin Ticaret, Sanayi ve Tarım Odaları Federasyonu Başkanı Omar Hashem de sırasıyla konuşarak iyi niyet anlaşmasını imzalamak ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine olanak sağlandığı için mutlu olduklarını, anlaşmanın her iki ülkenin yararına olacağını ve anlaşmanın maddelerinin de en yakın zamanda somut olarak sektörlerde uygulanacağını dile getirerek teşekkür ettiler.