//Esra Şenli//

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı yapıldı.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (SATSO) Akgün Altuğ,”Hepinizi bir arada yine bu meclis salonunda görmekten dolayı mutluluk duyuyorum. Bir daha ayrıca kalmayacağımız güzel günler diliyorum.” dedi.

Aşılanma sürecinin hızlanması ile yarın itibariyle normalleşmeye geçiş sürecinin başladığını ifade eden Altuğ,” Geçirdiğimiz 1.5 yıllık dönemi düşünürsek her şeye rağmen hem iş hem ekonomi hem sosyal hayat anlamında sabırlı ve güçlü bir duruş sergilediğimizi düşünüyorum. Bir daha o günlere dönmeyelim. İnsanlık adına zor bir sınavdı.” dedi.

Kınama

Faaliyetlere geçmeden bir konuya değinmek istediğini ifade eden Altuğ,” Son zamanlarda ülkemizde kadın istismarı, kadın cinayetleri, çocuk istismarı, sağlık çalışanlarına saldırı, hayvan hakları ihlali gibi konular çok fazla gündeme gelir oldu. Biz ne zaman bu hale geldik diye sormadan edemiyor insan. Bu tür olayların hepsini kınıyorum. Hukuki boyutta cezalarının caydırıcı olmasını temenni ediyorum. Bu herhangi bir suç değildir, bir toplum dejenerasyonudur. Duyarlı olalım.” Dedi.

Altuğ,”Satso yönetimi olarak yine yoğun bir ay geçirdik. Sizlere kısa kısa bu faaliyetlerimiz hakkında bilgi vermek istiyorum.”

Kuruluş yıldönümünde vefa ziyareti

Altuğ,”Bildiğiniz gibi 31 mayıs tarihinde odamızın 104. Kuruluş yıldönümünü gururla kutladık. Bu doğrultuda bugünleri görerek 104. Yıl gururunu yaşamamıza vesile olan kurucu başkanımız sayın şumnulu Hacı Mehmet Hilmi Efendi’nin kabrine ziyaret gerçekleştirerek mezarı başında dua ettik ve andık.” dedi.

Adapazarının 100. Yılı

21 Haziran’da Adapazarı’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’ncü yıl dönümünü büyük bir gururla kutladıklarını ifade eden Altuğ,”Biz de SATSO olarak yerel kültür derneği çalışmalarıyla hazırlanan dinlediğim Halit Molla kitabına destek olduk. 100. Yıl etkinlikleri kapsamında kitabın Sakarya’lılarla buluşmasına vesile olduk. Yazarı Fahri Tuna’ya ve emeği geçenlere buradan teşekkür ediyorum.

Kafe ve restoranlara ziyaret

Altuğ,”Oda yönetimi olarak, Haziran ayı ile birlikte başlayan kademeli normalleşmenin ardından faaliyetlerine başlayan odamız üyesi kafe ve restoranlara hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirmeye gayret ediyoruz. Bu vesile ile üye ziyaretlerimize de ağırlık verdik.” dedi.

Altuğ,”1 Temmuz tarihiyle yasakların tümüyle kalkacak olmasıyla hizmet sektörünün yaşadığı kaybı kısa sürede telafi etmesini umuyoruz.” dedi.

Tobb'un 76. Ve 77. Genel kurulu

Altuğ,”Meclis başkanımız Talip Kuriş, şahsım ve odamız TOBB Delegeleri ile birlikte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin online olarak gerçekleştirdiği 76’ncı ve 77’nci genel kuruluna katıldık.” dedi.

Oda-borsa başkanları ortak açıklama toplantısı

Altuğ,”Odamız, Sakarya Ticaret Borsası, Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası ve Akyazı Ticaret Borsası Yönetim Kurulu başkanları bir araya gelerek Sakarya’nın kırsal kalkınma ıpard programında yer alması adına ortak bir açıklamada bulunduk.” dedi.

İpard nedir;

İpard, avrupa birliği tarafından, aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, katılım öncesi yardım aracı’nın kırsal kalkınma bileşenidir. Ab buna bağlı destek programları açıyor. Ipard kapsamındaki mali destekler koşullar sağlandığı takdirde karşılıksızdır. 42 ilimiz bu desteklerden faydalanıyor. Bu anlamda ilimizin hakettiği şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konu çalışmalarımız devam edecek.

Çevre haftası kutlamaları ve ödül töreni

Çevre Haftası etkinliklerine de değinen Altuğ,”5-11 Haziran Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen dünya çevre günü temalı “İlkokullar Arası Resim Yarışması’nın ödül törenini odamız ev sahipliğinde gerçekleştirdik. Yine çevre haftası kapsamında çevre komisyonumuz çeşitli etkinlikler tertip etti. Çevre konvoyu, çevre temizliği etkinliği, okul öncesi çocuklara farkındalık eğitimi ve polis kontrol noktalarında hediye dağıtımı gibi… komisyonumuza ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Kgk kadın kooperatifleri eğitim programı açılış töreni

Altuğ,”Odamız bünyesinde çalışmalar yürüten kadın girişimciler kurulumuz ile Sakarya Ticaret İl Müdürlüğü İşbirliğinde “Kadın Kooperatifleri Eğitim Programı Açılış Töreni”ni Sakarya Milletvekilimiz Çiğdem Erdoğan Atabek’in katılımıyla odamızda gerçekleştirdik.” dedi.

Kadın girişimciler kurulu doğu marmara bölge toplantısı

Yine kadın girişimciler kurulumuz, odamız nezdinde çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptığını ifade eden Altuğ,”Doğu Marmara Bölgesini kapsayan Bursa, Kocaeli, Bolu, Düzce, Yalova illeri kadın girişimciler kurullarının da katıldığı “TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Doğu Marmara Bölge Toplantısı” Sakarya’da gerçekleştirildi. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Ekonomi tabanlı stk ortak toplantısı

Ekonomi tabanlı STK’lar ile toplantılar gerçekleştirdiklerini ifade eden Altuğ,” Son olarak da Sakarya Müteahhitler Birliği ev sahipliğinde verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Kentsel Dönüşüm, artan hammadde fiyatları, kamu ihaleleri ve ihracatçı birliği kurulması konularında istişarelerde bulunduk.” dedi.

Kadın girişimciler ve genç girişimciler kurulları ilk meclis toplantılarını gerçekleştirdi.

Altuğ,” Odamız bünyesinde çalışmalar yürüten kadın girişimci ve genç girişimciler kurulu icra komitelerimiz yılın ilk meclis toplantılarını gerçekleştirdiler.” dedi.

Basın toplantısı gerçekleştirildi

Pandemi tedbirleri nedeniyle uzun zamandır yerel basın mensuplarımızla bir araya gelemediklerini ifade eden Altuğ,” Kademeli normalleşme süreci neticesinde yerel ve ulusal basın kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldiğimiz bir organizasyon gerçekleştirdik.” dedi.

Osb müdürleriyle toplantı

Kaynarca’da makine ve mobilya ihtisas osb kurmayı planladıklarını ifade eden Altuğ,” Gündemde yanlış anlaşılmalara mahal vermek istemeyiz. Kocaali’de de teknoloji OSB kurma çalışmalarımız var.” dedi. ….

Kütüphane açılışı

1. Organize sanayi bölgesinin girişinde bulunan ve odamız bünyesindeki 2 proje okulumuzdan biri olan satso motorlu araçlar mesleki ve teknik anadolu lisemizde bir kütüphane açılışı gerçekleştirdik. Gayet kapsamlı, ferah, işlevsel bir kütüphane oldu. Kütüphanemizin oluşturulmasında odamız meclis üyelerinden ahmet serbes ve kamil uzak ile sakarya ticaret borsası yönetim kurulu başkanı adem sarı’nın destekleri ve emekleri var. Kendilerine okulumuz ve oda camiamız adına teşekkür ediyorum.

Aynı zamanda kütüphane açılışının ardından okulumuz bünyesindeki “e- generation technic” takımı tarafından geliştirilen ve “teknofest efficiency challenge elektrikli araç yarışlarında” ilk elemeyi geçip final elemesine katılmaya hak kazanan “e-motat” isimli elektrikli aracı da inceledik. Araç sakarya’dan elemeleri geçen tek proje olmuştur. Yarışmadan güzel bir sonuç alacağına inanıyorum.

Komisyon başkanları toplantısı

Dün de odamız bünyesinde çalışmalar gerçekleştiren komisyon ve kurullarımızın başkanları ile ortak bir toplantı gerçekleştirdik. Komisyon ve kurul başkanlarımız çalışmalarını, gelecek projelerini, sorunları ve çözüm önerilerini paylaştılar.

Samib yeni başkanı turgay çelik’e tebrik

Geçtiğimiz günlerde sakarya makine imalatçıları birliği (samib) genel kurulu yapıldı ve meclis üyemiz turgay çelik samib’in yeni başkanı seçildi. Başarılı çalışmalar yapacağına inanıyorum. Kendisini huzurlarınızda tebrik ediyor ve hayırlı olmasını diliyorum.

Sakarya müsiad başkanı ismail filizfidanoğlu’na tebrik

Yine geçtiğimiz günlerde sakarya müsiad genel kurulu da gerçekleştirildi ve bizler de orada bulunduk. Mevcut başkan ve aynı zamanda odamız eski meclis üyesi ismail filizfidanoğlu yeniden başkan seçilerek güven tazeledi. Kendisini tebrik ediyor ve yeni yönetim döneminde başarılar diliyorum.

Sedaş ziyaret

Meclis üyemiz adnan borazancıoğlu’yla sedaş genel müdürü necmi odyakmaz’ı ziyaret ettik. Detayları adnan bey bizlerle paylaşacak birazdan.

Samikop

Önümüzdeki günlerde sakarya mobilya imalatçıları küçük sanayi sitesi yapı kooperatifi (samikop) genel kurulu yapılacak. Samikop 2019 dan beri ciddi yol aldı. Başarılı çalışmalarından dolayı başkanı olan meclis üyemiz lütfü sunmanı tebrik ediyorum. Genel kurulu’nda da kendisine başarılar diliyorum.

Ayrıca

Bir konuya da değinmek istiyorum:

Sakarya milletvekilimiz ali ihsan yavuz başta olmak üzere diğer milletvekillerimize adliye binası, şehir hastanesi, acil durum hastanesi konularında gösterdikleri gayretli çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum.

Bildiğiniz gibi ikinci üniversitemiz olan sakarya uygulmalı bilimler üniversite’sinin yeni bir kampus alanına ihtiyacı var.

Değerli meclis üyeleri

İhracat

Mayıs ayı ihracatı hakkında da bilgi vermek istiyorum

Türkiye ihracatçılar meclisinin illere göre açıkladığı ihracat verilerine göre sakarya iş dünyası mayıs ayında 356 milyon 338 bin dolar olarak gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 108 oranında artış olurken nisan ayına göre ise telafi edilebilecek yüzde 23 oranında bir düşüş yaşanmıştır.

Geçtiğimiz yılın ilk 5 ayı ile kıyasladığımızda yüzde 32’lik bir artış göstererek 2 milyar 244 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı ilk dört aylık süreçte yüzde 160 civarındadır.

Eğitimler

Haziran ayı içerisinde odamız bünyesinde üye odaklı eğitim ve seminerler gerçekleştirilmeye devam etti.

Bunlar;

• dijital rekabette dayanıklılık ve sürdürülebilirlik

• uygulamalı teknoloji hazırlık seviyesi (trl) eğitimi ve trl seviyelerine yönelik ulusal ve uluslararası hibe programları eğitimi

• stratejik insan kaynakları yönetimi eğitimi

• kosgeb mki hızlı destek programı ikinci başvuru dönemi bilgilendirme semineri

Temmuz ayında ise;

• uygulamalı dijital araştırma araçları

• etkileyen liderlik

• yapılandırma kanunu konularında eğitimler düzenlenecektir.