Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan ve 2021 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında destek almaya hak kazanan “Topraktan Sofraya Kadın Eli” projesinin protokol imza töreni SATSO hizmet binasında gerçekleştirildi.

İmza törenine Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım başta olmak üzere Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve proje ortakları, Sakarya Aile ve Sosyal Politalar İl Müdürlüğü, Sakarya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Sakarya Ticaret İl Müdürlüğü ve Sakarya İŞKUR yetkilileri katıldı. 

İmza töreninin ardından projeyle ilgili bilgi veren SATSO Başkanı A. Akgün Altuğ, " 'Topraktan Sofraya Kadın Eli' projesi kapsamında odamız hizmet kampüsünde B Blok’ta bulunan yaklaşık 400 m2 net kullanım alanında kurulacak olan merkezde sosyal yardım alan, işsiz kadınların sertifikalı temel aşçılık eğitim programları ile eğitim almaları ve meslek sahibi olarak sosyal-ekonomik hayata katılmaları sağlanacak.

Ayrıca merkezde satış pazarlama sorunu yaşayan kadın kooperatiflerine ayrılan bir bölümde yöresel ürünlerin de satışı ve pazarlaması yapılacaktır. Bugün, destek almaya hak kazanan projemiz için doğu marmara kalkınma ajansı ile sözleşme imzalanması ve proje faaliyetlerinin başlanması aşamasına geldik. Bu projenin çıkış amacı; gastro sakarya projemizin sürdürülebilir ve uygulanabilirliğini artırmaktı. 

Şöyle ki; gastro sakarya projemiz kapsamında hazırladığımız yemek antropolojisi olarak da tanımlanabilecek “topraktan sofraya sakarya mutfağı” isimli kitabımızdaki tariflerin kitapta kalmayarak, üretilmesi amacıyla bir mutfak oluşturulması ana hedefimiz oldu. Buradan yola çıkarak hem sakarya’nın gastro turizmine katılmasının desteklenmesi, hem de kadın istihdamının artırılması, hem de kadın kooperatiflerinin satış pazarlama ağının genişletilmesini de hedefliyoruz. Burada yapılacak yemekler için gerekli malzeme ve ürünlerin sakarya’da üretilen ürünler olmasına özen göstererek bu ürünlerin çoğunluğunun çiftçilerden satın alınmasını amaçlıyoruz.

Bu mutfakta çalışacak kadınlarımızın aşçılık eğitimlerini işkur il müdürlüğümüz verecek, kooperatiflerin burada satış ve pazarlama yapmaları konusunda koordineyi ticaret il müdürlüğümüz sağlayacak, tarım il müdürlüğümüz de mutfakta kullanılacak ürünlerin direkt tarladan temin edilmesi için çiftçilerle işbirliğini yürütecek. 

Projede yer alacak kadınlarımız sosyal yardım alan, çalışma ihtiyacı olan kadınlardan oluşacağı için, bu konuda da aile ve sosyal politikalar il müdürlüğümüzle işbirliği yapacağız. Bu açıdan bakıldığında çok yönlü ve faydalı bir çalışmanın ilk adımını atıyor olmaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz.
Projemize destek veren başta sakarya valimiz çetin oktay kaldırım olmak üzere tüm ortaklarımıza, iştirakçilerimize ve işbirlikçilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. " diye konuştu.