2014 yılında SATSO Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu yürütücülüğünde ve Sakarya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü işbirliğinde başlatılan ve yaklaşık 7 yıldır başarı ile devam eden Uluslararası Pazar Elçileri Projesi’ne Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nin de katılımı ile üniversite sanayi iş birliğinin daha da güçlenmesi bekleniyor.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ev sahipliğinde gerçekleştirilen UPEP Protokol Töreni’ne SUBÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Sarıbıyık iştirak etti.

Protokol töreninde konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, ilimiz ihracatının yükselmesi ve ihracatçı firmaların nitelik ve nicelik olarak artması için gayret ettiklerine vurgu yaparak şunları dile getirdi:

“Global pazarları incelediğimizde üretmek kadar, kaliteli üretmek ve ürettiğini satmak da günümüzde büyük önem taşıyor. Özellikle ekonomik göstergeler çerçevesinde bakıldığında üretim ve global pazarlarda daha fazla yer almak büyük bir ciddiyet ve önem arz ediyor. 2023 ihracat hedeflerimize ulaşabilmek için bizler de bu anlamda çalışmalar yürütüyoruz.

2014 yılında SATSO Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu yürütücülüğünde ve Sakarya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü işbirliğinde başlattığımız projeye Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi de katıldı.

Söz konusu protokolle Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi işbirliği ile SUBÜ’de  eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerin de Odamız üyesi firmalarda staj yapmaları sağlanacaktır.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitemizle birlikte böyle bir işbirliği yapmaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz. Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık’a da desteklerinden ve işbirliğinden dolayı teşekkür ediyorum.

Bu proje ile Sakaryalı firmaların global pazarlar, tedarikçiler veya bulmaları sağlanırken, yabancı uyruklu öğrenciler de, kendilerini geliştirme ve ülkemizi ve şehrimizi daha yakından tanıma fırsatı elde edeceklerdir. Böylece yabancı öğrencilerin akademik, ülke ve lisan bilgileri ile Sakarya’lı şirketlerin tecrübeleri eşleştirilerek kazan - kazan ilişkisinin kurulması sağlanacaktır. Projenin bir başka çıktısı da öğrencilerin, buradaki eğitimlerinin ardından kendi ülkelerinde Türkiye'nin gönüllü ticaret elçisi olmalarının da sağlanmasıdır.” diye konuştu.

SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ise üniversite sanayi işbirliğinin güzel ve sürdürülebilir bir örneği olan UPEP’in SUBÜ çatısı altındaki öğrencilerin iş dünyasına katılmaları ve ekonomiye katkı sunmaları anlamında önem taşıdığına dikkat çekti.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık proje ile ilgili şunları dile getirdi: “SATSO ile imzaladığımız UPEP işbirliği protokolünün temel amacı, üniversitemizde eğitim gören yabancı öğrencilerin ülkemizle olan bağlarını güçlendirmek, sosyalleşmelerini ve kendilerini ifade edebilme yeteneklerini geliştirmek; Sakarya KOBİ’lerinin de yeni ihracat pazarlarına girmesine veya var olan pazarlarda süreklilik ve derinlik kazanmalarına katkı sunmaktır. Üniversiteden Pazar Elçiliğine Projesi’nde (UPEP), içeriği ve hedefleri göz önüne alındığında bitmez bir kaynak ve uzun soluklu bir çalışmadır. Proje’nin SUBÜ’nün de katılımı ile yeni süreci ilimiz ve ülkemize hayırlı olsun” dedi.

SATSO Yurtdışı İş Geliştirme Komisyon Başkanı Ali İhsan Güneş ise projenin başlangıcı ve geldiği süreç ile ilgili bilgi vererek şunları ifade etti: “Projemizin ilk çıkışı yabancı uyruklu öğrenciler gözetilerek “Siz yabancımız değilsiniz” fikridir. Çok samimi, iyi niyetli ve sonuç odağı güçlü bir çalışma. Bu yüzden çok başarılı olacaktır. Komisyonumuz projenin yürütücülüğü konusunda titizlikle çalışmalarını yürütecektir. SATSO’nun bu projesinde SUBÜ ile çalışmaktan komisyonum adına memnuniyet duyuyorum” dedi.

Konuşmaların ardından firma öğrenci eşleştirmeleri yapılarak güz dönemi için start verildi.