Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlar Kurulu Haziran ayı toplantısı, SESOB Yönetim Kurulu Hasan Alişan’ın başkanlığında online konferans yöntemi ile gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen toplantıya Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’de katıldı.

Toplantının açılışını yapan SESOB Yönetim Kurulu Hasan Alişan, esnaf ve sanatkarların sorunları ile ilgili bilgilendirme yaparak, esnaf ve sanatkarlara vergi yapılandırması konusunda bilgi vererek bu konudaki taleplerini aktardı.

Alişan, “Belli dönemlerde sık sık bir araya geliyoruz. Pandemi gerekçesi ile telekonferans ile gerçekleştiriyoruz bu toplantıları. Bu virüsün yayıcısının esnaf sanatkar olmadığını anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü bu virüsün faturasını bize ödetmeye çalışıyorlar. Çıkan kanunlarda bize yüzde 50 iş yapacaksınız kendilerine gelince yüzde yüz açacaksınız diyorlarsa da biz elimizden geleni yapıyoruz. Belli bir kesime 5 bin, belli bir kesime 3 bin TL destek verdiler. Sizde destek verdiniz esnaf sanatkarımıza. 61 meslek odamız, kooperatiflerimiz bugün sizlerle birlikteyiz. 2021 Ahi Evran yılı. Ticaret İl Müdürü, İl Müftümüz, İl Milli Eğitim ve Gençlik Spor İl Müdürümüz bizlere destek veriyorlar. Toplantı sonrasına Kırşehir’den canlı yayınla Ahi Evran yılı ile ilgili bir yayın yapacağız. Ben şimdi sözü değerli oda başkanlarımıza bırakıyoruz” dedi.

Esnaf ve Sanatkarlar Temsilciler toplantıda şunları kaydetti:

Karasu Şoförler Odası Başkanı Kerim Uyar:

“Ticari taksi tarifelerimiz en son 2019’da verildi. 4 TL açılış ve 4 TL kilometre idi. 23 aydır aynı tarife ile devam ediyoruz. Bunlarla ilgili çevre illerde şu kadara açılıyor mazot bu kadar diyemeyiz zira siz de görüyorsunuz. Bu konuda sizden zam talebimiz var. Size bağlı halk otobüslerinde öğrenci indirimi yüzde 25 iken bizde yüzde 50. Bunun indirilmesini talep ediyoruz.”

Sakarya Otobüsçüler ve Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Cevat Demir:

“Halk otobüslerinde diğer illerde yüzde 25 iken biz de yüzde 50. Kart konusunda da sorunumuz var. Asgari ücretle geçinen insanlar tam kart ama 8-10 bin TL maaş alan personel indirimli. Bunlardan esnafımız rahatsız. Bundan dolayı esnafımız kart kullanımını istemiyor. Açık Öğretim okuyan yaşı büyük insanlar bile öğrenci kimliği kullanıyor. Pandemi nedeniyle 1,5 yıldır yıprandık. Sağ olsun Belediye Başkanımız bin TL destek verdi. Bu dönemde araçlarımızın yenilenmesindeki yeni alımlarda 2 yaş, servis alımlarında 20 yaşa çıkarmamız gerekiyor. 1,5 yılda gördüğümüz zararı 10 yılda toparlayamayız. Ayrıca S Plaka arama şartının kapsamı genişlesin. Korsan yüzünden çalışamıyoruz.”

Kaynarca Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadir Yazgan:

“Faaliyetleri durdurulan ve faaliyette bulunamayan işletmelerin reklam ve ÇTV alınmaz deniyor Resmi Gazetede. Esnaf ve Sanatkarımızın ilan ve ÇTV’nin alınmamasını talep ediyoruz. Büyükşehir kapsamına giren ilçelerde tabela vergisi ödemek isteyen esnaflar merkeze geliyor. İlçelerde SASKİ ödeme noktalarında ödensin istiyoruz”

Sakarya Seyyar Giyim ve Eşya Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Yekta Tepe:

“Belediyeden kiralık olan işyerlerinde faaliyeti durdurulan esnaftan kira alınmaması ve faaliyeti azalan esnaftan yüzde 50 kira alınmasını talep ediyoruz.”

Pamukova Şoförler Odası Başkanı Rıdvan Şahin:

“Kart sistemi ilçelere yetki verilirse bu yaygınlaşmasından dolayı ilçelerde de bir yetkili olması gerekiyor. Arabalara kart ile binilecek para yok deniyor. Bu konuda Belediye Başkanımızdan yardım bekliyoruz.”

Sakarya Şoförler Ve Otomobilciler Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Feridun Canbaz:

“Esnafın durumu sıkıntılı. Bu süreçte hat kiralarını ödeyemiyoruz. Hiç değilse bu sene hat kiralarımız affedilse. Yarı yarıya çalışıyoruz. Hakikaten zor durumdayız. Daha önce Ali İhsan Yavuz vekilimize de söyledik şoförlerimizin aşılanma sürecine geçilmesini istiyoruz zira biz vatandaşlarımızla sürekli iç içeyiz. Taksilerle ilgili hakikaten 23 aydır zam yapılmadı. Önümüzdeki UKOME’de bunun görüşülmesini talep ediyoruz.”

Adapazarı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Hayri Balaban

“2020’de 543 esnafa kredi dağıttık. 2021’de ilk 5 ayda 195 esnafa kredi dağıttık. Aradaki farkı görüyoruz. Bu rakamlar bize şunu anlatıyor. Birinci düşünce esnafın krediye ihtiyacı kalmadı. Ki bunu düşünmek mantık dışı. İkincisi esnafın umudu kalmadı. İşyerime mal alayım umudu kalmadı. Bu son derece üzüyor bizi. Esnaflarımızın yapılandırma yapan kurumlara 3-4 tane borcu var. Kredi geri ödenmesi Temmuz’a kadar ertelendi ama Temmuz’dan sonra ödenecek. Yapılandırma, Belediyeye her yere esnafın borcu var.

Kooperatifler olarak taşın altına elimizi sokalım ve 4-5 yere borç ödemektense tek kooperatife borcu olsun. Bunu nasıl yaparız bilmiyorum ama yapılandırma maalesef çözüm olmayacak.

Sakarya Kahveciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Altay:

“14 aydır biz kapalıyız. Şu an kahveler açıldı ama çoğu işletme açılmadı zira çay ocağı gibi çalışamıyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız 1000 TL su vermişti teşekkür ederiz. Biz kendilerinden 50 kilogram çay ve 50 kilogram şeker talep ediyoruz.”

Geyve Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Aykut

“Geyve Meydanı yapıldı. Bu proje yapılırken köy arabalarının nereden kalkacağı belli değil. Bu konuda başkanımızdan yardım istiyoruz.”

Sakarya Kasaplar Odası Başkanı Levent Büyükdemir

“Belediye tarafından faaliyet gösteren Süt 54, Bal 54, Et 54 ve ÇAYKUR Standı ve benzeri işyerlerinin en azından pandemi döneminde kapalı kalması.”

Sakarya Besiciler Esnaf Odası Halit Karaduman

Sokak köpeklerinin toplanmasını istiyoruz. Sokak köpekleri çiftliğime girdi ve 20 gebe koyunum telef edildi.

Elektonikçiler Odası Başkanı Metin Gürkaş:

“Büyükşehir Belediyesinden randevu talep etmiştik. Bazı üyeler ve vatandaşlarımızın mağdudiyetinden dolayı Büyükşehir ile ortak çalışma yapmak istemiştik. Randevu talebimize olumsuz olunca iptal ettik. Sizlerden randevu talep ediyoruz.

Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Turhan Salihoğlu:

“Tarımsal ve üretime dayalı faaliyetleriniz var. Şahsım olarak tekelleşmeye kkarşı bayrak açmadır ve hoşuma gidiyor. Eskiden devvlet bu işleri yapmamalı diyordu ve bu işler bir takım kuruluşların elindeydi. Siz başarılı olunca Başkanım bu işleri bırakalım diyeceklerdir yanınızdakiler bırakırsanız yanlış olur. Halka sahip çıkmak, üreticiye sahip çıkmaktır. Yaptığınız ürünleri iskonto ile esnafa verirseniz biz de sizin mallarınızı satarız.

Fısıltı gazetelerinden duyuyoruz Ekrem Yüce esnafa kişi başı 10 bin TL verilecek diyorlar ağanın eli tutulmaz. Verdiğimiz 1000 TL su parasını çoğu esnaf alamadı. Bir takım aksaklıklar oldu. Üyelerimizin ciddi desteğe ihtiyacı var.

Sakarya Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Haluk Hacıoğlu:

“Erenler Çıraklık Eğitim Okulunun yolu için Ocak ayında ricacı olduk ve Başkanım 31 Mayıs itibariyle orayı asfaltladı. İyi ki varsınız başkanım. Patates Hali’nin yılların atıl olan yeri olan Hali çevre düzenlemesini yaptınız teşekkürler. Sloganı söylemeliyim Gündüz Gece Ekrem Yüce diyorum. İnşallah esnafımıza da güzel bir müjde verir.

Akyazı Manifatura Kavafiyeciler Ayakkabıcılar Konfeksiyon ve Tuhafiyeciler Esnaf Odası Başkanı İsmet Öztürk, “

“Başkanımızın desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum. Esnafımızın devletimizin hibe ve destek sürecinde bazı mağduriyetler yaşadı. Ancak muhasebeciler Nace kodlarını hatalı yazdığı için destek alamadı. Nace kodlarına uymayanlar için başkanımızdan destek istiyoruz.

Sakarya Demirciler ve Tornacılar Odası Başkanı Bahattin Kılıç:

“Sanayilerimizi müştereken gezmesini talep ediyorum. Kendilerini misafir etmek istiyoruz”

BU ŞEHİR HEPİMİZİN
Oda başkanlarının konuşmalarının ardından kısa bir değerlendirme yapan SESOB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alişan, “1,5 yıla yakın süredir ticari kargaşamız var. Bizim hizmetimiz insana hizmet. Bu süre içerisinde verdiğiniz desteklerden ötürü teşekkür ediyoruz. Büyükşehir bize dokundu ve bundan dolayı teşekkürler. Bu süre içerisinde devlette hibe destekleri verdi. Sizlerden talebimiz şu, hükümetin desteklemediği sektörler var. Bunlar Büyükşehir Belediyesi hesabından desteklensin istiyoruz. 16 arkadaşımız sizlerden taleplerini iletti. Bu konulara çözüm üretelim bu şehir hepimizin diyoruz bir her zaman. Bizim destek alabildiğimiz yada alamadığımız sektörler var. Bizlerin Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızdan isteğimiz bize destek olurlar ise kendilerine teşekkür edeceğiz” dedi.

İŞİMİZ MAZERET ÜRETMEK DEĞİL
Esnaf ve sanatkarların sorunları ve çözüm önerilerini tek tek dinleyerek cevaplayan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, toplantıdan son derece memnun olduğunu ifade ederek, “Bizler güzel şekilde şikayet ve mazeret edemeyiz. İşimiz mazeret üretmek değildir. Ben oda başkanlarımızın sıkıntılarını medeni şekilde aktarmasından dolayı teşekkür ederim. Birlik başkanımız bu konuların tamamını bana iletti. Emin olun bu konuları Hasan Başkanımız bizlere iletti. Yazılı gelen talepleri ilgili dairelerde çalışma yaptırdık. Ama yüz yüze olunca çalışmalarımızı farklı olarak ve şartları zorlayarak nasıl yapabiliriz diye bakacağız. Birlik Başkanımıza teşekkür ediyorum bu toplantımızdan dolayı. Bu şehir bizim. Esnaf ve vatandaşa hizmet için varız. Benim çalışma saatim yok. 7 gün 24 saat çalışma saatim olduğunu herkes biliyor. Ben Metin Başkanımızın randevu talebinden haberim olmadı ve üzüldüm. Kendisine de hemen gel dedik. Bize ulaşamamak mümkün değil. Biz sık görüşürüz. Bu işe biraz bürokratik bakmayalım biz kardeşiz. Direk bana ulaşın. O an randevu talebi gözden kaçmıştır. Kendisini şu an bekliyorum. Hizmet için varız biz esnafımıza. Burada aksamımız var ise bizi uyarın. Bakın saat 21.00’den sonra benim halka açık bir tarzım var isteyen gelebilir.” dedi.

ESNAF VE SANATKARA VERİLEN DESTEKLER
Su desteklerinden yararlanamayan esnaf ve sanatkârlarla ilgili “SASKİ Genel Müdürümüze su desteği konusunda talimat veriyorum gereken yapılacak” diyen Yüce daha sonra esnaf ve sanatkâra pandeminin başlangıcından beri yapılan destekler konusunda ise şunları kaydetti: “23 milyon TL destek verdik esnafımıza. 2 milyon TL mazot desteği olarak verdik. 2 bin toplu taşıma aracımıza 1000 TL verdik. 6 milyon TL su parası desteği verdik. 6 bin esnaf ve sanatkârın 1000 TL su parasını biz ödedik. 2 milyon TL vergi desteği verdik. Kiralama ve ecri misil bedellerini 3 ay erteledik. Faaliyete ara veren işyerlerinin su tüketim bedellerini ertelemiştik. Kurumumuzdan izin ya da ruhsat yada hat kiralama borçlarını ertelemiştik. Erzak kolisi desteğini verdik ve vermeye devam ediyoruz. Ayrıca maske ve dezenfektan konusunda da maliyetimiz oldu.”

YÜCE TALEPLERİ CEVAPLADI
Resmi Gazetede yayınlanan karar ile faaliyeti duran esnaf ve sanatkardan ilan ve reklam vergisi alınmayacağı konusu aktaran Yüce, Çevre Temizlik Vergilerinin ilçe belediyeleri tarafından alındığını ve bu konuda ilçe belediyeleri ile görüşülmesini istedi. Yüce ayrıca, emlak, eğlence vergisi gibi vergilerde belediyelerin kanunen inisiyatif alamadığını kaydetti. Yüce toplu taşımadan hat kirası alınmaması talebi hakkında ise, “2020’de 2 bin esnafa mazot desteği vermiştik. Hat kirası alınmaması kanunen mümkün değil. Mazot desteği olur mu inceleyeceğiz. Ayrıca Toplu taşıma ve taksimetre ücretleri UKOME ile yapılıyor. Taksilerimizin fiyat güncellemesi 2019 Eylül’de yapıldı taksiler. 2020 Eylül’de minibüs ve dolmuşlar yapıldı. Gözden geçireceğiz bu konuyu. Daha önce belediyemizin kiracılarından ödeme alınmamasını daha önce yapmıştık. Başvurmaları durumunda yine almayacağız. Hibe destek gruplarına giremeyen esnaflarımıza 1000 TL destek verilmesi istendi. Şu an kurum bütçemiz göz önünde alındığında 1000 TL pek mümkün değil ama ne yapabiliriz bakacağız. Çay ve şeker desteği istedi Mehmet Başkanımız. Bakın bunun tek başına maliyeti 1800 TL civarı. Toplam maliyeti 2 milyon TL. Çay fabrikaları ve şeker fabrikaları ile temas kuracağız. Ne yapabiliriz bir bakacağız. Pandemi döneminde Sakarya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde ticari işletmeleriz var. Et54, süt54 gibi. Bunlarda emin olun ticari kar amacı yok. Hemşerilerimiz için sosyal fayda sağlıyor. Sosyal ve ekonomik faydası göz önüne alınırsa Sakarya’da yaşayan vatandaşlarımız için bu hizmeti kesmemeliyiz. Açık ifade edeyim bu işletmelerimizden esnafımız zarar görmüyor” dedi.

ESNAF VE SANATKARIN İSTEKLERİ MECLİS GÜNDEMİNE GELECEK
Yüce’nin sözlerinin ardından destek taleplerini yineleyen SESOB Başkanı Hasan Alişan, “Büyükşehir Belediye Başkanımızın ilgi ve ziyaretlerine hasret esnaf ve sanatkarımız. Biz şu an nasıl borçlarımızı öderiz derdindeyiz. Sayın Ekrem Yüce’nin destekleri bizim için önemli. Sık sık kendisini rahatsız edeceğiz. Kendisine gece gündüz ulaşıyoruz. Ben başkanımızın çalıştığına şahidim. Arkadaşlarımızın hiç birinin size art niyeti yok. Mensuplarının istek ve taleplerini ilettiler. Devletin dokunduğu insanların dışında kalan insanlara dokunmanızı istiyoruz” diye konuştu. Ekrem Yüce’de, “Bu talepleri yazılı olarak iletmiştiniz. Ben bu toplantıdan sonra bu talepleri yeniden değerlendireceğiz. Bu meclis gündemine getireceğiz. Neler yapabiliriz bakacağız. Çalışacağız bu konuda” diye cevap verdi.

TİCARET İL MÜDÜRÜ BİLGİ VERDİ
Toplantının sonunda Sakarya Ticaret İl Müdürü Emre Atmaca, esnaf ve sanatkara yönelik açıklanan hibeler konusunda bilgiler verdi.

AHİ EVRAN AHİLİK SÖYLEŞİSİ
Toplantının ikinci bölümünde SESOB, Sakarya Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü ve Ticaret İl Müdürlüğü işbirliğinde, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prf. Dr. Ahmet GÖKBEL tarafından Sakarya Milli Eğitim Müdürlüğünün Resmî Youtube kanalı üzerinden CANLI olarak Ahi Evran ve Ahilik Konulu söyleşi yapıldı. Söyleşi ile ilgili bilgi veren Alişan, “Maksat 2021 yılı Ahi Evran yılı münasebetiyle meslek kuruluşlarının temsilcilerini bilgilendirmektir. Önümüzdeki günlerde Ahi Evran ilkelerini tüm esnaf ve sanatkarlara yaymaktır” dedi.