SGK İl Müdürü Erhan Çavuş, yaptığı basın açıklamasında; 27/8/2021 tarihli, 31581 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan, 4420 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçların yapılandırılmasında; 31/08/2021 olan başvuru süresi, 30/09/2021 tarihine, 1/11/2021 (31/10/2021 tarihi Pazar günü olduğu için) olan peşin ve ilk taksit ödeme süresi 30/11/2021 tarihine uzatıldığını ancak başvuru için uzatılan sürenin de son günlerinin yaklaştığını söyledi.

Çavuş, süre uzatımı ile ilgi herhangi bir yanlış anlaşılmaya mahal verilmemesi için de; “Anılan Kanunun diğer taksit ödeme sürelerine ilişkin son ödeme tarihlerinde ise herhangi bir değişiklik bulunmadığını” özelikle vurguladı.

Yapılandırma başvurusuna yoğun bir talep olduğunu dile getiren Çavuş, sigortalı ve işverenlerimizin mağdur olmaması için başvurularını son güne hatta son haftaya bırakmaması gerektiğini hatırlattı. İçinde bulunduğumuz pandemi şartları da dikkate alındığında, Valiliğimizin talimatları doğrultusunda kurum içerisinde belli sayıda kişinin üzerine çıkılamaması nedeniyle, son hatlarda özelikle kurum dışına taşan kuyrukların oluştuğunu, bu görüntülere sebebiyet vermemek ve mağduriyet yaşamamak için Yapılandırma başvurularının son günler beklenmeden bir an önce yapılmasının daha uygun olacağını ifade ettiler.

Çavuş açıklamasının devamında, “Banka kredisi kullanarak emekli olmak isteyen 4/1-bli (BAĞ-KUR) sigortalılarımızın özelikle son günlere kalmadan mutlaka başvurularını yapmalarını bir kez daha hatırlatıyoruz” dedi.

Yapılandırma müracaatlarının e-devlet, e-sgk üzerinden de online olarak yapılabileceğini hatırlatan ÇAVUŞ, kuruma gelmeden de online başvuru imkânı bulunduğunu, online yapılan başvurularının onayının da mutlaka takip edilerek, ödeme planlarının oluştuğunu işveren ve sigortalılarımız teyit etmesi gerektiğini ifade ederek, yapılandırma sonrası olası sorunlara karşılaşılmaması için bu hususun önemli olduğunun altını çizdi.

Yapılandırmanın avantajlarını da tek tek açıklayan Çavuş; bu avantajların kaçırılmayacak bir fırsat olduğunu vurguladı.

  • Yapılandırma Kanununa göre süresinde ödenen alacaklara, Kanunun yayımlanma tarihinden sonra gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacaktır.
  • Yapılandırmadan yararlanmak için herhangi bir teminat istenmeyecektir.
  • Yapılandırmadan önce tatbik edilen hacizler, yapılacak ödemeler nispetinde kaldırılacaktır.
  • Yapılandırılan borçlardan dolayı icra takibi ve haciz işlemleri yapılmayacaktır.
  • Yapılandırmada ilk taksitin süresinde ve tam olarak ödenmesi halinde borcu yoktur yazısı alınabilecektir.
  • Belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarca yapılandırılan borçlar aylık dönemler halinde azami 120 eşit taksitte ödenebilecektir.
  • İl özel idareleri ve spor kulüplerince yapılandırılan borçlar ikişer aylık dönemler halinde azami 36 eşit taksitte ödenebilecektir.
  • Yapılandırma devam ettiği sürece yapılandırma taksitlerinin ve yapılandırma dışındaki borçların süresinde ödenmesi kaydıyla sigorta primi teşvik uygulamalarından yararlanılacaktır.
  • Borcunu yapılandıranlar, ilk taksiti ödemeleri ve cari dönemde 60 günden fazla borçlarının olmaması şartı ile kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanabilecektir. Ayrıca 30 Nisan sonrasındaki döneme ait 60 günden fazla prim borcu bulunan sigortalılar ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler 23.1.2021 tarihli ve 31373 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 22.1.2021 tarihli ve 3432 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı gereğince Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesisleri ile Devlet üniversite hastanelerinde sağlık hizmetlerinden ücret ödemeden faydalandırılmaları devam edecektir.