Söğütli ilçesi Sakarya 3. Organize Sanayi Bölgesinde Karadeniz Garanti Biyokütle Enerji Tesisleri San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından biyokütle enerji üretim tesisi kurulması planlanıyor. 8 mw kapasitesinde biyokütle tesisi kurularak, tarım ve ormancılık ile ilgili ortaya çıkan atıklar elektriğe dönüştürülecek. Sakarya’da kurulması planlanan tesise karar verildiği takdirde 57 milyon liranın üzerinde yatırım yapılacak. 

Bu tesiste biyokütle enerjisi üretmek için; pamuk artıkları, pamuk koza sapı, fındık kabukları, mısır sapı, kamış, kavuz, zeytin çekirdeği, kanola sapı, işleme tabi tutulmamış tarım ve ormancılık tarafından getirilen bitkisel atıklar, domates sapı, meyve çekirdeği gibi ürünler biyokütle enerjisi üretmek adına kullanılacak.


 

HARCAMA KALEMLERİ TUTAR 
TL Tesis Satınalma maliyeti 20.800.000 

Demontaj/montaj işçilik 10.400.000 

Proje uygulama ve danışmanlık 3.120.000 Tamir, 

Bakım ve Yenileme 3.640.000 

Devreye Alma 1.300.000 

Proje Çizim Maliyeti 208.000 

Buhar Besi Pompaları 1.300.000 

Elektrik Pano trafo ve Şalt Sistemi 3.120.000 

Pelet parçalama makinesi 3.640.000 

Nakliye (öngörülen) 2.600.000 

İnşaat işleri (öngörülen) 3.640.000 

Arsa bedeli 3.120.000 

Sigorta bedeli 124.800 
TOPLAM 57.012.800 TL

Sakarya Biyokütle Enerjisi Atıklardan Nasıl Üretilecek?
Tesiste kullanılacak atıkların yakılarak sahip olunan enerji direkt buhar türbinlerine aktarılarak elektrik üretilecek. Sahip olunan mekanik enerji ise elektrik enerjisine çevrilir ve vasati 8 mw kapasiteyle elektrik üretimi gerçekleşecek. Yapılan planlamalara göre yıllık 63.360 mw elektrik üretilmesi planlanıyor.

Biyokütle Enerjisi Nedir?
Biyokütle; yenilenebilir enerjiler arasında sayılan, tükenmeyen, doğaya ve çevreye zararı olmayan bir yeşil enerji türüdür. Yenilenebilen enerjilere olan ilgi günden güne artmakta ve devlet bu yönde teşvik ve projelerle desteklemektedir. Yenilenemeyen kaynaklardan olan kömür, petrol ve doğalgaz gibi çevreye zararlı olmayışı ve kıt kaynak yapısına sahip olmaması en büyük avantajdır. Çocuklarımızın geleceğe güvenle bakabilecekleri bir dünya adına yapabileceğimiz en faydalı çalışmadır.

Biyokütle Enerji Kaynakları
Biyokütle enerjisi için kullanılan kaynaklar diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından biraz farklıdır. Diğer kaynaklar hava, su, dalga, güneş, yağış, rüzgâr gibi doğadan yararlanılırken, biyokütlede ortaya sonradan çıkan çevreye zararlı ya da yararlı atıkların kullanılmasıdır. Bu yönüyle tam bir atık toplayıcısı çevre dostudur.

Bunlar;
Mısır
Buğday
Özel yetiştirilen bitkiler
Otlar
Yosunlar
Deniz algleri
Hayvan dışkısı
Gübre
Sanayi atıklar
Evsel atıklar
Meyve sebze gibi organik atıklar
Orman ürünleri

Bu kaynaklar ile biyokütle enerjisi üretilir. Hem doğal hem de çevre ve insan sağlığına zararlı değil. Ülke kalkınması adına oldukça yararlı olup, kaynaklarda dışa bağımlılık tamamen ortadan kalkar. Atıkların kullanımı ile atık fazlalığı ortadan kaldırılarak çevre temizliği sağlanır ve enerji üretiminde dahi zararlı sera, karbonmonoksit gibi zararlı gaz salınımı yapmaz.

Biyokütle Enerji Kaynağının Avantaj ve Dezavantajı
Yenilenebilir ya da yeşil enerji kaynakları konusunda bilinçlendirme sağlansa da günümüzde hala birçok kişi yeşil enerjiden bihaber hayatına kömür, doğalgaz ve petrolle devam etmektedir. Kullanım ve tükenme ömrü 1996 yılı istatistiğine göre; kömür 235 yıl, petrol 43 yıl, doğalgaz ise 66 yıldır. 

Bu sürelerden sonra yapılan araştırmalara göre tükeneceği tahmin ediliyordu. Günümüzde ise 1940 yılını baz alarak yeni keşfedilmiş, çıkarılması ise ileri teknoloji ve yatırım gücü gerektiren rezervler son anda tükenen kaynaklara umut olmuştur. Fakat ne olursa olsun yenilemeyen, tükenen ve zararlı kaynaklardan olacaktır. 

Nitekim fosil yakıtlardan oluşan, yenilenemeyen kaynakların oluşumu binlerce yıl sürer. Bin yılda oluşan bir kaynağı biz bir günde 300 bin kat tüketim hızımızla yok ediyoruz. Biyokütle enerji ise bütün yeşil enerjiler gibi eş zamanlı olarak hem tüketiyor hem üretiyor. Yani bu nedenle tükenmeyen kaynaklar sayesinde, kaynaklarda kıt, ülkelere bağımlı, ekonomik açıdan zorunlu bırakılan, her ülkenin kendince tekeline aldığı olan yenilemeyen kaynaklara alternatif bir umut oluyor. 

Hatta bu enerji türü o kadar ilgi görüyor ki; evinin bahçesine rüzgâr türbini koyarak elektriğini üretmek, 1 mw sınırlamaya lisans zorunluluğunun kaldırılması, enerji türlerine göre verilen teşvikler, fazla enerjinin satılabilmesi, kırsal ve coğrafi açıdan zor bölgeler.