Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) zorunlu karşılık adımından sonra rezervlere yönelik olarak reeskont kredileriyle ilgili de hamle yaptı.

TCMB 1 Ekim 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere toplam reeskont kredisi limitini 30 milyar dolara yükseltti.

TCMB'den yapılan açıklamada bu limitin 20 milyar dolarlık bölümünün Türk Eximbank, 10 milyar dolarlık bölümünün ise diğer bankalar aracılığı ile kullandırılacak kredilere tahsis edildiği açıklandı.

Söz konusu toplam limitin 5 milyar dolar karşılığının Türk lirası reeskont kredisi olarak da kullanılabilmesi imkanı getirildi.

Krediler net ihracatçı firmalara kullandırılacak
Açıklamaya göre krediler son üç yıldaki ya da son yıldaki ihracat tutarı ithalat tutarından en az yüzde 10 fazla olan net ihracatçı firmalara kullandırılacak.

Krediler yalnızca belirlenen Türk lirası cinsi harcama alanlarında kullanılabilecek.

Kredilerin geri ödemeleri sadece ihracat bedelleriyle yapılacak. Kredilerin 240 gün olarak uygulanan azami vadesi 180 gün olarak güncellendi.

Yeni pazarlara yapılan ihracat, yüksek teknolojili ürün ihracatı ve Döviz kazandırıcı hizmetlerin finansmanı amacıyla kullanılan kredilerin azami vadesi 360 gün olarak uygulanmaya devam edecek.

Aracı bankaların kredilere uygulayabileceği azami komisyon oranı 100 baz puan olarak belirlendi.

Firmaların Merkez Bankasına ilave ihracat bedeli satış taahhüdünde bulunması halinde kullanılan krediye uygulanacak faiz oranından indirim yapılacak.