Türkiye'de giderek artan bütçe açığı nedeniyle hükümet, pek çok alanda vergileri yükseltiyor. Ramazan Bayramı öncesinde binlerce ürünün ithalatına ek vergi getiren ekonomi yönetimi, bayramın ilk gününde ise vatandaşların döviz ve altın alımlarında alınan vergiyi 5 kat arttırdı.Ekonomistlere göre hükümet, koronavirüs salgını nedeni ile oluşan kaynak açığını vatandaşlara yönelik yeni vergiler ile kapatmaya çalışıyor. Ancak atılan adımlar, uluslararası yatırımcılarda ‘sermaye kontrolü' endişelerini artırıyor.

Döviz ve altında 5 kat vergi artışı

Ramazan Bayramı'nın ilk günü olan 24 Mayıs Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile, döviz ve altın işlemlerinden alınan Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) oranı binde 2'den yüzde 1'e yükseltildi. Bundan sonra vatandaşlar tarafından satın alınan her 100 doların 1 doları, her 100 gram altının da 1 gramı devletin kasasına aktarılacak. Döviz ve altına yönelik söz konusu vergiler ile yaklaşık olarak yıllık 12 milyar TL'lik vergi geliri elde edilecek.

Mayıs 2019'da uzun bir aranın ardından yeniden binde 1 olarak yürürlüğe giren BSMV, Aralık 2019'dan itibaren binde 2 olarak uygulanmaya başlanmıştı. Bir diğer vergi artışı da son dönemde vatandaşların TL mevduat yerine tercih ettiği finansman bonolarına geldi. Finansman bonolarında bireysel yatırımcılar için stopaj oranı yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseltildi.