HALK54.COM/Nurettin ERYILMAZ ile Zeynep Eda ATEŞ'in haberi
Koronavirüs salgınının ardından yumurta fiyatlarındaki sert artış, vatandaşı da esnafı da kötü etkiledi. 2 ay önce kolisi 15 lira olan yumurta, 25-30 liranın üzerine çıktı. Yani yumurtanın tanesi neredeyse 1 TL oldu. Yumurta satıcıları, fiyat artışıyla ilgili halk54.com'a açıklamada bulundu. 

Halk54.com mikrofonlarına konuşan yumurta satıcısı Hasan Kaya, "Türkiye’de hiçbir şey dengeli değil. Kimi zaman bir bakıyorsun malının gerçek fiyatının yüzde 30 yüzde 40’nın aşağılarında mal satılıyor. Örneğin bu yumurta zamanın birinde kolisi 16- 17 liraya satılırken ya niye 16 liraya 17 liraya satılıyor diyen yoktu. 30 liraya çıkınca herkes kazan kaldırıyor. Bunun bir maliyet bir değeri var. Gerçek değerler üzerinden yola çıkmamız lazım yani 15- 16 liraya satıldığı dönem gerçekten bunun değeri bu mudur? Yani bunu iyi bilen birisi tavuğun yediği yemle orantılı maliyeti vardır. Bu maliyetler doğrultusunda da o dönemde gerçekten zarar ediyordu. Bu fiyatlarla kendine gelmiş oldu. Üretici şimdi kazınıyor önceden zarar ediyordu. Asgari ücretinde yükselmesi lazım. Vatandaşta para olunca çattır çattır mal satıyoruz. Üretim ve satış dengesini iyi tutabilmek lazım." dedi.

Bir başka yumurta satıcısı olan Mehmet Serdar Çömlek ise, "2-3 ay içerisinde yüzde 40 yüzde 50 oranında zam geldi yumurtaya. En 15 lira 16 liraya yumurta alıyorduk. Fiyatların niye arttığını bizde bilmiyoruz. Yılbaşından sonra yine zam geleceği söyleniyor. Müşteri tepkide gösteriyor ister istemez et fiyatına yaklaştı diyor. Bugün 2 bin 500 lira asgari ücret 2 bin 500 lira maaş alan adam gelip de 30 lira bir yumurtaya nasıl verecek. Üretici de kendine göre haklı ama bu şartlarda altından kalkmamız mümkün değil" diye konuştu.