Son zamanlarda temel gıda maddelerinde fiyat artışı dikkat çekiyor. Süt fiyatlarındaki artıştan sonra yumurtaya da yüzde 100’e yakın zam geldi. 2020 yılında 43 Kuruş olan 1 adet yumurta, 2021 yılının Eylül ayında 78 Kuruş’a çıktı, 2021 Haziran ayında ise 64 Kuruş’tu. Zam oranları vatandaşlar tarafından eleştiriliyor. Peki yumurtada meydana gelen bu fahiş fiyat artışının nedeni ne? TGRT Haber’e konuşan Yumurta Üreticileri Merkezi Başkanı İbrahim Afyon, üreticinin yumurtadan zarar ettiğini belirterek fiyatı yumurtadan yüzde 30 zam hedefleyen marketlerin arttırdığını söyledi.

ÜRETİCİ TAVUKLARI KESİYOR

Afyon, vatandaşın ucuz yumurta yiyebilmesi için uzun zamandır üreticinin karından vazgeçtiğine dikkat çekti. Fiyat artışını aylar öncesinden öngördüklerini kaydeden Afyon, zarar eden üreticinin hayvanlarını kesmek zorunda kaldığını belirtti. Maliyet girdilerinin kontrolsüz bir şekilde arttığına dikkat çeken Afyon, “Soya, mısır, arpa ve buğdaydan oluşan yemimizin tonu 1980 TL’ydi. Son zamanlarda bu rakam, 3500 TL’ye kadar çıktı. Devletimiz bu rakamlara müdahale etti ve belli bir seviyeye çekildi. Mevcut durum bizi maliyetimizde tutuyor ancak kar ettirmiyor. Maliyetimiz yem girdi çıktısına göre 1 yumurtada 65 Kuruş. 15 adet yumurta olan bir paketin üreticisinden 15 TL’ye çıkması lazım ki üretici ayakta durabilsin. Burada zam yok. Üretici bu fiyat farkını ne kadar cebinden karşılayabilir?” şeklinde konuştu.

MERKETLER YÜZDE 30 KAR EDİYOR

Yumurtadaki fiyat artışının sadece üreticiye bağlanmaması gerektiğini vurgulayan Afyon, “Üreticinin yüzde 2 bile kazanmadığı yumurtadan marketler yüzde 25-30 arasında kazanıyor. Marketler bu fiyatı gözden geçirmeli. Üreticinin maliyetinden sonra ambalaj, nakliye ve market karı da tüketiciye yansıyor. Üretici zarar ederken marketlerin yüzde 30 kazanması haksızlık” şeklinde konuştu. Afyon, yükselen maliyetlerin yanı sıra hayvan kesimlerinin de yumurta fiyatlarını arttırdığının altını çizdi. (TGRT HABER)