TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne ilişkin sözleri sonrası başlayan tartışmalara ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın “takke ve cübbe” giydiği bir fotoğrafının basına yansımasına ilişkin olarak 103 emekli amiralin imzasıyla yayımlanan bildiri hakkında soruşturma başlatıldı.

103 emekli amiral imzasıyla, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne ilişkin gece yarısı yayınlanan bildiri büyük tepki topladı. 

Aralarında Türker Ertürk ve Deniz Cora'nın da bulunduğu 103 emekli amiral bildiride "Yüce Türk milletine, son zamanlarda gerek Kanal İstanbul, gerekse Uluslararası Antlaşmaların iptali yetkisi kapsamında Montrö Sözleşmesi'nin tartışmaya açılması endişe ile karşılanmaktadır" gibi ifadelere yer verildi.

Ankara Başsavcılığı, emekli 103 amiralin Montrö bildirisiyle ilgili resen soruşturma başlattı.

ANKARA BAŞSAVCILIĞI'NDAN AÇIKLAMA
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada "04/04/2021 tarihinde bazı internet siteleri ve sosyal medya mecralarında paylaşılan ve '103 amiralden Montrö bildirisi' başlığı altında yayınlandığı belirtilen açıklamayı hazırlayanlar ile varsa irtibatlı oldukları kişilerin tespiti ve yasal gereğinin takdir ve ifası amacıyla re'sen soruşturma başlatılmıştır." ifadeleri kullanıldı.