Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında yaklaşık 127 bin üyeyi ilgilendiren 2021-2023 Grup Toplu İş Sözleşmesi müzakereleri, 12 Ekim 2021 Salı günü İstanbul’da gerçekleştirilen ilk oturumla başladı.

MESS’in Merkez Bürosu’nda düzenlenen ilk oturumun başında Türk Metal Sendikası adına Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ ve MESS adına Genel Sekreter Fatih Ay söz alarak müzakerelerin Türk sanayisine ve Türk işçisine hayırlı olması dileklerini ifade ettiler.

Açış konuşmalarının ardından müzakerelere başlandı. Yapılan görüşmelerde 12 madde, Türk Metal Sendikası önerdiği şekliyle aynen kabul edilerek tutanak altına alındı. Müzakereler sırasında MESS tarafı sözleşmenin 3 yıllık olmasını öngören bir teklif verdi. Türk Metal Sendikası bu teklifi reddetti. Bunun üzerine bu teklif daha sonra görüşülmek üzere ertelendi.

İKİNCİ OTURUM 26 EKİM'DE
2021-2023 MESS Grup Toplu İş Sözleşme müzakerelerinde ikinci oturum için taraflar, 26 Ekim 2021 tarihinde saat 10.30’da İstanbul da yeniden bir araya gelecek.

İstanbul’da gerçekleştirilen ilk oturuma Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcıları Uysal Altundağ, Halil Faki Erdal ile Genel Sekreter Taliphan Kıymaz’la birlikte şube başkanları ve Toplu İş Sözleşmesi Dairesi yetkilileri yer aldı. MESS ise Yönetim Kurulu Üyesi Erol Bakan, Genel Sekreter Fatih Ay ve beraberindeki heyetle görüşmelere katıldı.

İşte ilk oturumda kabul edilen maddeler;

Madde 1        Tanımlamalar
Madde 2        Amaç
Madde 3        Tarafların Tanınması
Madde 4        Tarafların Temsili
Madde 5        Tarafların Sorumluluğu
Madde 10      Muvafakata Bağlı Kesintiler
Madde 19       Şikâyet Kademeleri
Madde 20       Uyuşmazlıkları Çözüm Kurulu
Madde 21       Özel Hakem
Madde 22       Özel Hakem Kurulu ve Çalışma Usulü
Madde 59       İş ve İşyeri Değişikliği
Madde 63       Çalışma Belgesi
Gündemde yer alan aşağıdaki maddeler daha sonra görüşülmek üzere ertelenmiştir.

Madde 6         Kapsam ve yararlanma
Madde 62       Gözaltına alınma, tutukluluk ve mahkûmiyet halinde fesih ve tekrar işe başlatma
Madde 77      Yürürlük