10 Ocak Gazeteciler Günü nedeniyle basınla buluşan Sakarya Valisi A.Hamdi Nayir 2019 yılını değerlendirdi. Nayir; "En başarılı oldukları konunun asayiş olduğunu söylerken sağlık konusunda halen yeterli kapasitede olmadığımızın farkındayız. Sakarya'nın durumu çok iyi değil" dedi. Hem emniyet bölgemizde hemde jandarma bölgemide şahsa karşı, mala karşı, terörle mücadele konusunda, narkotik suçlar konusunda, silah ve mühimmat kaçakçılığı konusunda çok başarılı çalışmalar yapıldı. Emniyetimiz ve Jandarmamız diğer illerle kıyaslandığında suç önlemede daha iyi yüzdeleri yakaladı. Özel idareler kapandıktan sonra valiliklerde yatırım izleme koordinasyon masaları kuruldu. Bu konuda geçen seneyi başarılı olarak geçirdik. 139 kilometrelik bir yolun asfaltını sağladık. 162 bin ton asfalt serildi.

Eğitimde bütçe imkanları doğrultusunda 2019-2020 yılları biraz tasarruf bütçelerine döndü. Yine bütçe imkanları doğrultusunda 7-8 aylık projeyi gerçekleştirmeye çalıştık. Bunlar kapsamında 2 adet 4 derslik kapsamında 24 derslik ilkokul, 64 derslik Anadolu lisesi, 16 derslik çok programlı lise,12 derslik hak eğitim merkezi,toplamda 120 derslik ve 2 atöle binası olmak üzere eğitiin alt yapısını geliştirmeye yönelik gayret ediyoruz. Toplam olarak 192 derslik 3 atölye binasına yapılacak çalışmalar sonucudur. Deprem bölgesiyiz. Yıkılması gereken binalar konusunda 5 tanesini boşalttık. Konuyla ilgili olarak belediyelerle çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Sağlık alanı sıkıntılı alanlarımızdan bir tanesi. Maalesef hasta yatağı konusunda baktığımız zaman sağlıkta Sakaryamızın durumu çok iyi değil. Türkiye ortalamasında 28 bin yatak olmasına rağmen bizde 19 yatağ tekabül ediyor. Dolayısıyla yeni binaya yeni sağlık tesislerimize ihtiyacımız var. Bu konuda da arayışlarımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Bir milyon nüfusumuzda birinci basamak ikinci basamak sağlık kuruluşlarımıza bir yıl içinde 10 milyonun üzerinde başvuru var. Sağlık çalışanlarımız özverili olarak çalışmalarını sürdürüyorlar. Birinci basamak sağlık kuruluşlarımıza 4 milyon, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarımızada 6 milyon kişi başvurmuşlar. Acil hizmetlerimizi yürütmüşüz. 95 bin 262 kişi acile başvuru yapmış. Burada da hizmet vermeye çalışmışız. Yüzde 97'lik aşılama oranı ile de iyi bir yerde hizmetlerimizi götürmeye çalışıyoruz.

Tarım Müdürlüğü olara baktığımızda Tarım ve Orman Bakanlığımıza ait işlerde toplu tüketim yerleri ile ilgili olarak 530 şikayet dilekçesi alınmış, yapılan denetimlerde 38 işletmeye işlem uygulanmış, 264 bin 800 liralık ceza uygulanmış. Yine yıl içerisinde gıda ve yem güvenliği ile ilgili olarak 12 bin 396 işletme denetlenmiş, bunlardan 291 numune alınmış, 226'sına para cezası uygulamış, para cezalarımızda bir milyon 431 bin civarında. İl Müdürülüğümüz tarafından 264 milyona yakın bir destekleme sağlanmış, bunun ağırlıklı kısmı fındık üretimine olan detsek.
Turzimde de desteklerimizi sağlamaya çalışmışız. İmkanlarımız doğrultusunda 2019 yılı içerisinde 9 bin 216'sı yabancı olmak üzere 111 bin 719 turist ilimizi ziyaret etmiş. İlimizin turzim kapasitesinden doğamızdan, gölümüzde, denizmizde, yaylalalarımız istifade etmişlerdir.

Ormanla ilgili olarak arkadaşlarımız güzel çalışmalar yaptılar. Hem fidan dikimi, fidan yetiştirilmesi hem de koruyucu tedbirler olarak. Maalesef 49 tane orman yangınımız oldu. çok büyük bir alan değil 24 hektarlık bir alan zarar gördü. Ama hemen akabinde bu alanlar tekrar fidanlandırılmaya yeşillendirilmeye çalışıldı. 2 milyonun üzerinde fidan üretildi. Milli ağaçlandırma günümüzde 87 binin üzerinde fidanı toprakla buluşturduk. Yine orman köylümüze ormadaki çalışmaları karşılığı 33 milyonun üzerinde bir ödeme yaptık. Aile ve sosyal hizmetler anlamında da, 79 çocuğumuzu 73 aileye koruyucu aile olmasını sağladık. Onları aile ortamında büyütmeye çalıştık. Bunlarla ilgili olarak 71 bin liralık bir ödeme yapıldı.

Sosyla ve ekonomik çalışmalar kapsamında da yine 6 milyon liralık yardımda bulunuldu. 170 Engellimiz için 5 milyon 900 liralık bir yardım yapıldı. Ücretsiz seyahatleri biliyorsunuz devlet karşılıyor. Bununla ilgili olarak 7 milyon 648 lira ödeme yapıldı. İl genelinde doğum yardımı kapsamında da 11 bin 915 anneye 4 milyon 900 bin liralık yardım yapıldı. Ekonomik durum olarak her koordinason toplantısında konuştuğumuz bilgiler vardı. 2019 yılında 804 milyon yatırım hacmimiz vardı. Bunun 319 milyonunu hizmetler sektörüne, ulaştırma sektörüne ve eğitim sektörü olarak hepsini bunlara ayırmıştık. 374 bin liralık ödeneğimiz gelmişti. Bunlarda da maddi olarak yüzde 47 fiziki olarak yüzde 52 olarak sağlamaya çalıştık.

İlimizin ekonomik durumuna baktığımızda dış ticaret hacmi olarak 81 il içerisinde ilimiz 7. sırada. 5 milyar 949 liralık dış ticaret hacmi ile.Bizim ihracatımız çok daha fazla ithalatımız daha az. Gayrsafi hasıla olarak kşi başına düşen gelir 14 bin 431 dolar, işsizliğimiz az. Geçen sene 31 bin 818 kişiden 25 bin 86 kişiyi işe yerleştirmeyi başardık."