Diyanet Hak ve Adalet Sen Genel Başkanı İbrahim Kaya, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle basın açıklaması yaptı. 

23 Nisan 1920 tarihinin önemine vurgu yapan Kaya, emperyalizmin çökertildiği, millete, dine, bayrağa ve toprağa yapılan ihanetlerin cezalandırıldığı, istikbalimizin yolunun açılarak istiklalimizin aydınlandığı bir dönemin başlangıcı olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:

”Birinci Dünya Savaşı’nda müttefikimiz olan devletlerin yenilmesiyle bizim de yenilmiş sayılmamız ve sonrasında imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşmasıyla işgal ve istilaya uğrayan vatan topraklarının kurtarılması için Mustafa Kemal ve arkadaşları tarafından büyük bir mücadele başlatıldı. Milli Mücadele adı verilen bu mücadele kapsamında milletçe birlik ve beraberlikle hareket edilmesi gerekiyordu. Vatanın bölünmez bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı tehlikedeydi. Topraklarımızda gözü olan emperyalist devletler bir araya gelerek saldırıya geçmiş, işgal ve istilaya başlamışlardı. Böyle bir dönem de büyük mücadele veren kahraman Türk evlatları kahramanlık destanı yazarak emperyalizme diz çöktürmüşlerdir. 

23 Nisan 1920’de Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi açıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı günün yıldönümü olarak kutlanmaya başlanan ulusal bayram, ilk kez 23 Nisan 1920’de “Hâkimiyeti Milliye Bayramı” olarak kutlanmıştır.

Atatürk döneminde Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlanan, amacı; savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirilmesi olan bu bayram, 1980 sonrasında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı adıyla kutlanmaya başlandı.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, istikbalimizin ve istiklalimizin sarsılmaz bir ifadesi olarak millet tarafından benimsenerek önemini korumuştur. Milletin birbirine kenetlenmesini, birliğini muhafaza etmesini, vatanını korumasını, bayrağına, dinine sahip çıkmasını temsil eder. 

Dünya çocuklarına kardeşlik mesajlarının verildiği, çocukların savaşlardan korunması, milli ve manevi değerlerine bağlı olarak yetiştirilmesi, erdemli, vicdanlı ve bilgili olarak eğitilmelerinin önemine vurgu yapan, bu anlamda mesajlar veren dünyanın tek çocuk bayramıdır. Bu nedenle dünya çocuklarının dostluk, arkadaşlık ve sevgi bağlarının gelişmesini sağlayan tek bayramdır. 

Bu vesileyle vatan topraklarının kurtulması için canını veren şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Onların ailelerine minnet ve şükranlarımla saygılarımı sunuyorum. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının çocuklarımıza hayırlara vesile olmasını temenni ederek kutluyorum.”