Türkiye'nin ikinci büyük cephaneliğinde yaşanan patlama sonucu ilçedeki 15 bin kişi tahliye edilmiş, ilçe hayalet kente dönmüştü.

26 yıl önce bugün Sakarya  Pamukova'daki mühimmat bölüğünde eski mühimmat imhası sırasında yangın çıktı. Çıkan yangın kısa sürede cephanelik kısmına ulaştı. İlçenin girişinde olan cephanelik bir anda havaya uçtu.

Antalya yolu olarak da bilinen E-25 (Şimdi adı D-650) karayoluna çok yakın olan patlama sırasında, karayolu da ulaşıma kapatılmıştı. Sakarya'da büyük korku ve heyecan yaşanmasına neden olan patlama sırasında ilçedeki birçok evin camları kırılmış, patlamanın etkisiyle beraber çevreye şarapnel saçıldı. Zamanın Sakarya Valisi Erdinç Büyükakalın patlama sonrasında son derece sürat ile bölgeye giderken bir de  trafik kazası da atlatmıştı.

Olay yerine gelen Vali Büyükakalın hemen talimat vererek 15 bin nüfuslu ilçeyi boşaltmıştı. Valinin aldığı karar ile tahliye edilenilçenin bütün giriş ve çıkışları asker tarafından tutularak olası bir yağmalama olaylarını önlenmişti. Kuyumcu mağazalarının bile bir tek kapıları kilitlenerek boşaltılan ilçe de büyük bir facia önlenmiş adeta 'Dur' denmişti. Günlerce süren çalışma sonrasında ilçe normale dönmüş ve şarapnel parçaları tek, tek uzman ekipler tarafından toplanmıştı.

Zamanın Valisi Erdinç Büyükakalın'ın zamanında müdahalesi ile ucuz atlatılan olay iç ve dış basında geniş yer bulmuş, Vali Büyükakalın' için, "Faciayı Vali önledi'manşeti atılmıştı. Öte yandan Pamukova'daki 15. Kolordu'ya bağlı mühimmat bölüğünde 1995 yılında mühimmatların imhası sırasında yangın çıkan yangında bölgedeki 72 cephanelikten 8'i yanmıştı.