30 Ağustos Zafer Bayramının Türk Milletinin var olma mücadelesinin destanı olduğuna dikkat çeken Kaya, açıklamasında şunları söyledi:

“30 Ağustos 1922; Türk milletinin, millet olarak varlığını devam ettirebilmesi açısından önemlidir. Güçlü devletlerin önemsemediği ve küçümseyerek baktığı Türk milleti muhteşem bir destan yazmıştır. Türk evlatları, inandığı şahadet şerbetini içmek için birbiriyle yarışa girmiş, kutsal değerlerine küfreden bir topluluğa hak ettiği dersi vermiştir.

30 Ağustos milletimiz için önemli bir gün, milli bir değerdir. Tarihe adını altın harflerle yazdıran milletimiz için adeta bir semboldür. Türk milleti önce kendisine sonra komutanlarına inanmış ve sonuna kadar güvenmiştir. Bu inanç ve güven, topraklarını parçalamak isteyen güçlü devletlerin hayallerine geçit vermemiştir. 30 Ağustos 1922 tarihi; Türk milletinin iman, ahlak, din, dil, toprak bütünlüğünü koruyarak güvence altına alması ve bir inanç etrafında birleşerek onurunu kurtarma mücadelesinin adıdır.
Dünya devletleri bu inanılmaz zafere saygı duymuştur. Elindeki tüm imkânları kullanan devletler; aç, susuz, silahsız Türk halkının ve ordusunun karşısında hezimete uğramış, hayallerini ilelebet tarihin tozlu sayfalarına gömmüşlerdir. Nitekim tarih, Türk milletinin mağdur, mazlum bir millet olarak verdiği mücadeleyi haklı bulmuş, kazandığı büyük zaferi alkışlamıştır.

Bu zaferi Türk milletine yaşatan vatan evlatlarına ve komutanlarına minnet ve şükran borçluyuz. Aziz şehitlerimizin ruhları şad olsun. Rabbim mekânlarını cennet eylesin. Bu vesileyle aziz milletimizin Zafer Bayramı’nı heyecan ve gururla kutluyorum.”