4. Yargı Paketi bugün Meclis'e sunuldu. Açıklama AK Parti Grup Başkan vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu'ndan geldi.

Akbaşoğlu, 4. Yargı Paketi ile yargı bağımsızlığı ve adil yargılama hakkının güçlendirilmesi; hukuki öngörülebilirlik ve şeffaflığın geliştirilmesinin hedeflendiğini belirtti. Teklife göre kadına karşı şiddetle mücadelede yeni tedbirler devreye girecek. Tutuklamalarda somut delil şartı aranacak. Adli kontrol iki yıl ile sınırlandırılacak. Teklif muhalefet ile istişare edilerek Meclis'e sunulacak.

Meclis'e sunulan teklifle ilgili açıklama yapan Akbaşoğlu, açıklamasında şunları kaydetti:

"İdarenin 60 günde cevap verme süresi 30 güne indiriliyor.

Katalog suçlarda bir kişinin tutuklanması için somut delillere dayanılması gerektiğine ilişkin düzenleme getiriyoruz.

Kadına şiddette idareye başvuru hızlı sonuçlanacak.

Teklifle 4 kanunda değişiklik yapıyoruz, kanun 27 maddeden oluşuyor. Boşanılan eşe karşı işlenen suçlarda da ceza artırılacak."

''ISRARLI TAKİP" VE "CÜBBESİZ DURUŞMA" METİNDEN ÇIKARILDI

4. Yargı Paketi'nin taslağında yer alan bazı maddeler ise, metinden çıkarıldı. Onlardan en dikkat çekeni, "ısrarlı takip" düzenlemesi.

"Israrlı takip" suçunun nitelikli suç kapsamına alınmasından vazgeçildi. Düzenleme, pek çok kişiyi ithamlarla karşı karşıya bırakacağı ve husumete yol açacağı gerekçesiyle paketten çıkarıldı.

İnsan Hakları Eylem Planı'nda yer alan ve pakete eklenmesi düşünülen "çocuk mahkemelerinde görev yapan hakim, savcı ve avukatların 'cübbesiz' olarak duruşmalara katılmasına" yönelik düzenleme de tekliften çıkarıldı.