Avukatlar söz sahibi olmalı

Toplantıda konuşan Başkan Abdurrahim Burak, “Baro başkanı ya da baro yönetiminden bir temsilcinin Adalet Komisyonu’nda görev alması gerekiyor. Nasıl Hâkim ve Savcılar Kurulu’nda ve Anayasa Mahkemesi’nde avukatlar görev alıyorsa, komisyonda da bir avukatın görev alması; adliyelerin işleyiş dengesi ve yargının iç işleyişinin verimli olması açısından gereklidir. Bu husus ile tabii ki memurların özlük haklarına ve işlerine karışılmayacaktır ama adliyeye ilişkin konularda; adliyenin nerede yapılacağı veya mahkeme kurulacak mı, hangi mahkeme nereye ve ne zaman kurulacak gibi birçok konuda avukatların söz sahibi olması gerekmektedir. Bu kapsamda yargının kurucu unsurları arasındaki dengenin de daha iyi sağlanacağını düşünüyorum” dedi.

Zorunlu dava temsili gelmeli

Zorunlu dava temsili gelmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Burak, “Şirketlerde, nasıl mali müşavir olmadan şirketlerin muhasebesi, defterleri tutulamıyorsa, davalar içinde; en azından belli miktarları aşan tüm davalarda zorunlu temsil gelmesini mutlak suretle öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

Ücret tarifeleri arasındaki fark fazla

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi ile CMK Ücret Tarifesi arasındaki farka da değinen Başkan Burak, “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi ile CMK Ücret Tarifesi arasındaki fark oldukça fazla. CMK Ücret Tarifesi, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine çekilmeli ya da en azından yarısı seviyesine kadar getirilmeli” diye ekledi.