Sağlık-Sen, Ağustos ayı sağlıkta şiddet raporunu yayımladı… Raporda şiddetle mücadelede yaklaşım tarzının değiştirilmesi çağrısı da yapıldı.

Koronavirüs vakalarında artışın yaşandığı, yoğun bakım yataklarının dolduğu, birçok ilde sağlık çalışanlarının izinlerinin iptal edildiği Ağustos ayında da sağlıkta şiddet kesilmeden devam etti. Sağlık-Sen tarafından her ay hazırlanan ‘Sağlıkta Şiddet Raporu’nun Ağustos ayı verilerine göre büyük fedakârlık gösteren sağlık çalışanları, Ağustos ayı boyunca 16 şiddet vakasıyla karşılaştı. 39 saldırgan tarafından gerçekleştirilen olaylarda, 36 sağlık çalışanı mağdur oldu.

AĞUSTOS AYINDA ŞİDDET ARTIŞ GÖSTERDİ
Ağustos ayında önceki 2 aya göre şiddette artış yaşandığı görüldüğü kaydedilen raporda, “İlgili kurumların harekete geçmemesi, gerekli önlemlerin alınmaması, cezai müeyyidelerin yeterince uygulanmaması, maalesef her ay şiddetin boyutunun artmasına neden olmaktadır. Bu durum hem saldırganları cesaretlendirmekte hem de sağlık çalışanlarını derinden yaralamaktadır” denildi.
 
SALDIRGANLAR HAKKINDA İŞLEM YAPILMIYOR
Raporda en dikkat çeken veriler ise saldırganlara yönelik tutum oldu. Rapora göre, 39 saldırgandan 10 hakkında herhangi bir işlem yapılmazken, 15’i gözaltına alınıp serbest bırakıldı. 3 saldırgan hakkında adli işlem başlatılırken, 5 saldırgan tutuklandı. Olaylara karışan 6 saldırgan hakkında ise arama kararı çıkartıldı.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ADALETE OLAN GÜVENİ AZALIYOR
Cezasızlığın sağlık çalışanlarını karamsarlığa ittiğini ve adalete olan güveni sarstığı belirtilen raporda geçtiğimiz aylarda Osmaniye’de yaşanan olay örnek gösterilerek şunlar kaydedildi: “Yaklaşık 4 ay önce Osmaniye’de gittiği hastanede tartıştığı doktoru gözaltına aldıran Cumhuriyet Savcısı M.B. hakkında Ağustos ayında açıklanan karar, sağlık çalışanlarını ve genel kamuoyunu sükutu hayale uğratmıştır.  Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, Savcı M.B. hakkında ‘delil yetersizliği ve unsur yokluğu nedeniyle kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına’ karar verdi. Kara mizah örneği bu karar, adaleti ve vicdanları gölgeleyen ‘mesleki dayanışma’dan başka bir anlam taşımamaktadır. Mağdur doktor hakkında ‘kamu görevlisine hakaret’ suçundan 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılması ise olayın trajik boyutunu gözler önüne sermektedir.”
 
SAĞLIK ÇALIŞANLARI KENDİLERİNİ GÜVENDE HİSSETMİYOR
Rapor ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Sağlık-Sen Sakarya Şube Başkanı Abdullah Sönmez, sağlık çalışanlarının kendilerine güvende hissetmediklerini vurgulayarak, “Oysa bu insanların görevi, can kurtarmak, yaraya merhem olmak. Bu durumda kutsal görevlerini sağlıklı yapmalarını nasıl bekleyebiliriz ki!  Şiddet bugün için sağlık çalışanlarını tehdit ediyor. Eğer önü alınmazsa, korkarım yakında sağlık sistemini tehdit eder bir noktaya ulaşacaktır. En vahimi de yetkililerin bu durumun farkında olmaması” şeklinde konuştu.