SORULARI YÖNELTTİLER

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ’un açılış konuşmasıyla başlayan program basın mensuplarının sorularıyla devam etti. SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ yapılan çalışmaları aktararak “Mevcut SATSO hizmet binamızın iki yanında yeni hizmet binalarımız tamamlanmak üzere. Şehrin sanayi, tarım, turizm değerlerine katkı sunmak için gayret gösteriyoruz. Gastromi alanında şehre katkı sunacağına inandığımız kitabımız için bir kurumla işbirliği içerisindeyiz” dedi. Akgün Altuğ’un konuşmasının ardından gazeteciler şehirle ilgili sorularını yöneltti.

OY ORANINDA DESTEK GELMEDİ

Yerli otonun Bursa’ya gitmesiyle ilgili gazetecilerin sorusuna cevap veren SATSO Başkanı Akgün Altuğ “Son ana kadar Bursa dahil bilmiyordu yerli otomobil fabrikasının kendi şehirlerinde kurulacağını. Biz SATSO olarak bizden önce ki başkanımızda dahil TOBB bünyesinde yerli oto ile ilgili taleplerimizi ilettik. Süreci takip ettik. Ancak Cumhurbaşkanımız açıklayana kadar kimse fabrikanın Bursa’da olacağını bilemiyordu. Son anda öğrendi herkes. Hep ifade ettiğimiz gibi şehir lobimiz etkili olamadı. Her fırsatta ifade ettiğimiz gibi sadece SATSO’nun istemesiyle bu işin olamayacağını biliyorduk. Bizim şehrimiz yerli otomobili üretecek potansiyele sahip. Biz Ferizli’de kurulacak OSB içerisinde Gemlik’teki alandan daha büyük bir alanda önerdik” diye açıklama yapınca gazeteciler siyaset kurumunu sorguladı. Başkan Altuğ “Maalesef şehrimiz iktidara verdiği oy oranında destek göremedi” diyerek yanıtladı.

TEK CÜMLELİK KANUN

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin yaşadığı maddi kayıpla ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Altuğ “Biz seçimlerden önce belediye başkan adaylarına bir kitapçık hazırladık. Manifesto niteliğinde. O manifestoda da belirttik. Bir şehir çok fazla ihracat yapıyor diye cezalandırılmamalı. Bu işin birden fazla çözümü var. Bizim ısrarla üzerinde durduğumuz kanun maddesi ile bu soruna çözüm bulunur. Bir milyar doların üzerinde ihracat yapan firmaların KDV iadeleri merkezden ödensin. Türkiye’de böyle 15-20 civarında firma vardır. Böyle bir düzenleme ile gelir adaletsizliği sorunumuz çözülür. Büyükşehir belediyemizin yaşadığı sorun nedeniyle gözbebeğimiz, sıfır hata otomobil üreten Toyota fabrikamıza başka gözle bakılır oldu. Bir tesis 6 bin civarında insanımızı istihdam ederken 4 milyar dolardan fazla ihracat yaparken başka gözle bakılıyor olması bizleri üzüyor. Bir tek kanun maddesi ile düzeltilebilir gelir adaletsizliği. Bu konuda SATSO bütün samimiyeti ile çözümün parçası olmak için fikrini beyan etti”

SANAYİ ALANI KATLANMALI

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ yeni OSB kurulmalı mı sorusuna dünyanın üreterek büyüyen ülkelerinde ki veriler üzerinden cevap vererek “Bizim ülkemiz üreterek büyüyecek. Sakarya’nın mevcut sanayi alanlarının iki katına ihtiyacı var. Tarım alanlarına OSB kurulmasına karşıyız. Kirli OSB’de istemiyoruz. Bizim şehrimizde mevcut sanayi alanları olması gerekenin yarısı kadar. Karasu’da BMC’ye tahsis edilen bölgede Endüstri bölgesi kurulabilir. Şehrin güneyinde Gıda OSB kurulması için Geyve Belediye Başkanımız Murat Kaya ile birlikte bir çalışma yaptık. Bakanlık yeri beğenmedi. Çalışmalarımız sürüyor. Kimya OSB için fikrimizi beyan ettik. Bizden önce OSB kurulması aşamasında ki paydaşlarımız var. Sayın Valimiz bu konuda olumsuz görüş beyan etti ve o iş bitti. Sakarya’nın mevcut sanayi alanını ikiye katlaması lazım. Bunu yaparken tarım alanı ve temiz OSB hassasiyeti dikkate alınmalı” dedi

RAYLI SİSTEM VE BÜYÜKŞEHİR’İN YENİ ŞİRKETLERİ

Raylı sistemin dünyanın gelişmiş ülkelerinde tercih edilen bir ulaşım aracı olduğunu anımsatan Başkan Altuğ “Raylı sistemi destekliyoruz. Büyükşehir Belediyesinin bu konuda projeleri var. Büyükşehir Belediyesi’nin yeni dönemde Tarım ve fidancılıkla ilgili hamleleri var. Bizim sektöre rekabet eden değil aksine sektör temsilcilerini destekleyecek proje olduğunu biliyoruz. Bizim bu konuda ki hassasiyetimiz firmalarla haksız rekabet edecek bir durumun olmaması” dedi