Sayıştay, 10 yıl önce ihalesi yapılan Arifiye- Karasu demiryolu projesine ilişkin raporunu yayınladı. Raporda 750 günde bitirilmek üzere 320 milyon liraya yaptırılması amaçlanan 73 kilometrelik demiryolunun 825 milyon lira ödenmesine rağmen 20 kilometreden az bir alanda zemin ıslah çalışmalarının tamamlanabildiği belirtildi. Buna göre demiryolu altyapısının sadece üçte birlik kısmına hattın tamamı için ayrılan paranın üç katını ödenmiş.

Adapazarı ve Arifiye arasında işletilmekte bulunan demiryolu hattı ile Karasu'da mevcut bulunan liman ve sanayi tesisleri arasında 73 kilometre uzunluğunda çift hatlı demiryolu altyapı inşaatı yaptırılması amacıyla 02 Kasım 2010 tarihinde ihale edildi.

Sayıştay yaptığı denetimler sonucunda, 5 Nisan 2011 tarihinde 320 milyon 840 bin 46 TL bedel üzerinden imzalanan ihale ve sözleşmenin imzalanması ile yürütülmesi süreçlerinde karşılaşılan mevzuata aykırı hususlara ilişkin rapor hazırladı. Rapora göre, yürürlükteki ihale mevzuatına ve işe ait ihale dokümanına aykırı biçimde yüklenici teklifi ekinde yer almayan birim fiyat analiz ve rayiçlerinin sözleşme eki yapıldığı belirtildi.

750 TAKVİM GÜNÜ
Sayıştay raporunda, kamu ihale mevzuatına ve işin sözleşmesine aykırı biçimde gerçekleştirilen tüm bu işlemler sonucunda, 02.11.2010 tarihinde gerçekleştirilen ihaleye çıkılırken Adapazarı ve Arifiye arasında işletilmekte olan demiryolu hattı ile Karasu'da mevcut bulunan liman ve sanayi tesisleri arasında 73 km. uzunluğundaki çift hatlı demiryolu altyapı inşaatının üzerindeki köprüler, viyadükler ve diğer sanat yapıları ile birlikte 20.04.2011 tarihinden itibaren 750 takvim günü içerisinde 320.000.840,46 TL bedelle yaptırılması şartı konulduğuna işaret edildi.

YÜZDE 23'Ü ANCAK BİTTİ
Raporda “İdare tarafından 24.12.2018 tarihinde düzenlenen 11 nolu kesin hak ediş ve kesinleşmiş yargı kararları sonucunda yükleniciye fiyat farkları dahil toplam 825.138.153,72 TL ödeme yapılmış olunmasına karşın, mevcut işte gelinen son durum itibarıyla sadece 20 km'den az bir alanda zemin ıslah çalışmalarının tamamlanabilmiş olduğu ve işin fiziki gerçekleşme oranının ancak %23 mertebesine gelebildiği anlaşılmıştır” ifadelerine yer verildi.

KÖPRÜ SÖKÜLDÜ
Öte yandan söz konusu demiryolu için Karasu'da yapılan köprü ayağı, belediye tarafından mahkeme kararıyla trafiği engellediği gerekçesiyle yıkıldı. Bilirkişi marifetiyle yapılan incelemede köprü ayağının korozyona uğradığı ve dayanıklılığını kaybettiği belirlenmişti. Demiryolu hattının birçok bölümünde yer alan köprü ayağı demir filizleri ise tamamen oksitlenmiş durumda. (Karasuhaber)