Batarya talebindeki artış lityum fiyatları üzerinde yukarı yönlü etki yaratmaya devam ediyor.

Çevrimiçi lityum satış ihalesine gelen en yüksek teklifteki yaklaşık yüzde 80’lik artış, arzın sıkıştığı bir ortamda, batarya yapımında kullanılan bu madendeki hızlanan sıçramayı işaret etti.

Pilbara Minerals Ltd.’nin lityumun kısmi işlenmiş formu için Salı günkü ikinci ihalesine en yüksek teklif, şirketten yapılan açıklamaya göre, ton başına 2 bin 240 dolardan geldi. Avustralyalı madencilik şirketi Pilbara Minerals’ın web tabanlı Battery Metal Exchange platformunda Temmuz sonundaki açılış ihalesine gelen en yüksek teklif 1,250 dolar seviyesindeydi.

Daiwa Capital Markets analistleri Dennis Ip ve Leo Ho, hazırladıkları notta, “İhale sonucunu, güçlü lityum iyon batarya montajlarından dolayı artan ve parlak bir lityum fiyat performansına neden olan güçlü talebin bir göstergesi olarak değerlendiriyoruz” dedi.

2030'a kadar lityum tüketiminin 5 kat artması bekleniyor
Lityum fiyatları bir yıl öncesine göre ikiye katlanırken fiyatların halen 2018 yılı ortasındaki son fiyat patlaması sırasındaki seviyelerinin altında olduğu görülüyor.

Talep, otomobil üreticilerinin şarj edilebilir bataryalara çok daha fazla ihtiyaç duyan elektrikli araç üretimi için çabalarını artırması ile birlikte güçleniyor. BloombergNEF, küresel lityum tüketiminin 2030 yılına kadar beş kat artacağı tahmininde bulundu.

Pilbara Minerals CEO’su Ken Brinsden, e-posta yoluyla verdiği mülakatta, “İhale yukarı yönde şaşırttı. İhaledeki sonuç, kimyasal madde fiyatlarının yıl sonuna doğru artacağı yolundaki görüşü destekliyor” dedi.

Pilbara, ihaledeki en yüksek teklifi kabul etme niyetinde olduklarını duyurdu. Şirket, açıklamasında, güçlü marjlar dikkate alındığında, kendi platformları yoluyla daha fazla konsantre ürün satışına yönelmeyi planladıklarını duyurdu. Şirket ayrıca satışlarına, 2021’in son çeyreğinde tekrar faaliyete geçmesi planlanan Ngungaju işleme tesisinden gelecek konsantre ürünleri de dahil edecek.

Perth merkezli madencilik şirketinin hisseleri Çarşamba günü 2007’de işlem görmeye başlamasından bu yana en yüksek seviyesini gördü.