ASKON Sakarya Şube Başkanı Tumbaz'ın mesajı;

"Ahilik Kültürü Müslüman-Türk Toplumunda Önemli Bir Yere Sahiptir.

Toplumun değer yargıları arasında en önemlisi olarak kültür değerleri gelmektedir. Zengin bir kültürel mirasa sahip olan milletimiz bu değerlerini bozulmadan gelecek nesillere aktarmıştır. Bu kültürel değerlerin başında gelen Ahiliğin, tarihi, siyasi, iktisadi, toplumsal ve yardımsal yönünün bulunduğunu göstermektedir.

Ahiliğin tarihi gelişimine baktığımızda, Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden Türkmenler arasında yer alan çok sayıdaki sanatkarlara kolayca iş bulmak; bu kişilerin Anadolu’daki yerli Bizans sanatkarları ile rekabet edebilmesini sağlamak, piyasada tutunabilmek için yapılan malların kalitesini korumak, üretimi ihtiyaca göre ayarlamak, sanatkarlarda sanat ahlâkını yerleştirmek, Halkını ekonomik olarak bağımsız hale getirmek, ihtiyaç sahibi olanlara her alanda yardımcı olmak, ülkeye yapılacak yabancı saldırılarda devletin silahlı kuvvetleri yanında ülkeyi savunmak ve yerleşim bölgelerinde İslam kültürünü yaymak şeklinde tezahür etmiştir.

Geçmişte Ahi Teşkilatları'nın uzantıları bugünkü sanayici, işadamı ve esnaf birlikleridir. Ahi Teşkilatları'nı incelediğimizde, kollektif çalışmanın geri kalmışlığını, acziyetini azaltarak, gelişmişliğe katkıda bulunduğunu görürüz. ASKON Derneğimiz de bir anlamda, Ahi Teşkilatları gibi çalışmakta, kolektif çalışma ruhuyla hareket etmekte, şehrimiz insanının birliğini, beraberliğini ve dayanışmasını sağlamaya çalışmaktadır.
Ahilik teşkilatı, meslek eğitimi ile maneviyat eğitiminin iç içe olduğu çok önemli bir kamusal rol ifa etmekte, Ahî geleneği toplumsal sistemi, ahlakı geliştirip koruyan bir iş ahlakı, disiplini geliştirmektedir.

İş dünyasının birlik ve beraberliği devam ettikçe Türkiye kazanacak ve hep birlikte ülkemizi geleceğe taşıyacağız. Bu inançla, bütün vatandaşlarımızın, esnafımızın, çalışarak değer üreten herkesin Ahilik Haftası’nı kutluyor ; milletimize, iş dünyamıza ve esnaf kardeşlerimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum."