Koronavirüsle mücadele devam ederken Türkiye genelindeki 436 AVM ve binlerce cadde mağazasının ne zaman açılacağı merak konusu. AVM açılışlarıyla ilgili mayıs ayının ikinci haftası işaret edilse de son sözü Sağlık Bakanlığı ile Bilim Kurulu söyleyecek. Koronavirüs döneminden ağır bir yarayla çıkması beklenen perakende sektöründe cirolar yüzde 70 düşerken, mağazaların yüzde 15-20'sinin kapanacağı öngörülüyor. Bazı markaların bazı caddelerdeki mağazalarını mayıs ayı başında açması beklenirken, AVM'lerin eski yaşam merkezi haline dönmeleri ise uzun bir zaman alacak.

DAKİKA DAKİKA DEĞİŞİYOR

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, koronavirüs nedeniyle saat saat dakika dakika şartların değiştiğini belirterek, AVM'lerin açılış tarihine Sağlık ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Bilim Kurulu karar verecek. AVM'lerin açılış zamanı ne olursa olsun biz hazırlıklarımızı ona göre yaparız” dedi.

YÜZDE 70 CİRO KAYBI

Bazı markaların bazı cadde mağazalarını mayıs ayı başında açabileceğine dikkat çeken Öncel, hangi ticari koşullarla işe başlanacağının kritik olduğunu söyledi. Şu anda markaların yüzde 70 cirosunu kaybettiğini, büyük bir yıkımla karşı karşıya kalabileceklerine dikkat çeken Sinan Öncel'in açıklamaları şöyle:

- Mağazalar açıldıktan sonraki süreç bizi çok düşündürüyor. AVM ziyaretçi girişlerinde ciddi düşüşler olacak. Biz hangi ticari koşullarla işe başlayacağız belli değil.

- Toplam 70 bine yakın mağazamızda 400 bine yakın kişi çalışıyor. Ödemeler üst üste binerek geliyor.

- Mağazalarımızı 18 Mart'ta kapattık diyelim ki haziran ayında açtık, iki ayı aşkın sürede mağazalarımızın içindeki koleksiyonları değiştirmemiz gerekiyor. Mağazalar kapandığında kıştı şimdi yaza geçtik. Avrupa'da açılan mağazalar indirimle açıldı, buna rağmen düşük taleple karşı karşıyalar. Biz de indirimlerle açılacağız, ama talep olacak mı bilmiyoruz.

MAĞAZALARIN YÜZDE 15-20'Sİ KAPANABİLİR

- Bu süreçte perakendede yüzde 15-20 mağaza kapatmalar olabilir.

- AVM'ler açılsa da 90 gün kira ödeyemeyiz. Kısa çalışma ödeneği eylül ayına kadar sürmeli.

SIKI ÖNLEMLER ALACAĞIZ

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, şu anda AVM'lerin açılışıyla ilgili net bir tarih olmadığına işaret ederek, buna Bilim Kurulu'nun karar vereceğini söyledi. AVM'lerin açılacağı dönemle ilgili Bakanlıklarla da istişare haninde olduklarını anlatan Altaş, AVM'ler herşeyden önce birer yaşam merkezi olduğunu, tekrar buraların yaşam merkezi haline gelmelerinin ise zaman alacağını vurguladı.

AVM'ler açıldığında ciddi ve sıkı önlemler alacaklarını dile getiren Altaş, “Sosyal mesafeye bağlı kalarak belli sayı ve mesafede giriş sağlanacak. Giren herkesin ate?i ölçülecek. Maskesiz girmek yasak olacak. Hijyen için ek önlemler alınacak” dedi.

Perakendecilerin mağazaların açılışı yönünde ciddi taleplerinin olduğunu anlatan Altaş, “Bazı markalar iyi ciro yaptıkları AVM'lerin açılmasını, iyi satış yapamadıkları yerlerin de şu süreçle açılmamasını istiyor. Ama Böyle bir durum sözkonusu olamaz açılacaksa her yer açılacak” dedi. Altaş, perakendecilerin ilk üç ay kira alınmaması talebine ise “Önce AVM'ler açılsın, kirayı sonra konuşuruz” diye konuştu.