Avrupa’da karbon izinlerinin fiyatı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edebileceğine dair endişelerin doğalgaz fiyatlarını artırmasıyla yükseldi. Doğalgaz fiyatlarının yükselmesiyle kömür gibi fosil yakıtlardan elektrik üretmek daha ucuz hale gelirken karbon izin kontratları da bundan destek buldu.

Avrupa’da karbon fiyatları ton başına 89,68 euroya kadar tırmanarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Inspired Energy paylaştığı bir notta, “Karbon fiyatlarının yükselmesi bölgesel doğalgaz tedarik krizinin etkilerinin bir kısmını yansıtıyor. Bu boyutta bir yükseliş enerji geçiş dinamiklerini de kötü etkileyebilir” dedi.

ABD ise Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde Avrupa’ya daha fazla LNG sağlamak için Katar’ın da aralarında bulunduğu doğalgaz üreticileriyle görüşüyor.

Dünyanın en büyük LNG ihracatçılarından olan Katar halihazırda tam kapasitede üretim yapıyor ve kargolarının büyük kısmı uzun dönem kontratlar dahilinde Asya’ya gidiyor.

Bloomberg’e konuşan kaynaklar ise Avrupa ve ABD’ye LNG ihraç etmenin büyük siyasi kazanımları olsa da Katar’ın Asya’daki ortaklıklarından vazgeçmek istemeyeceğini belirtiyor.