Sakarya'nın tanınmış avukatlarından Özgür Akın, 3-4 Ekim’de yapılması planlanan 54. Olağan Baro Genel Kurulu öncesinde Baro Başkanlığına aday olduğunu açıklamıştı. Sakarya Barosu’nun 54. Olağan Genel Kurulu, İçişleri Bakanlığı genelgesiyle 01.03.2021 tarihine ertelenmişti.

Sakarya Barosu’nun 54. Olağan Genel Kurulu'nun koronavirüs salgını gerekçesiyle hukuksuz ve dayanaksız bir şekilde ertelendiğini belirten Avukat Özgür Akın, baroların dernek olmadığını, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları olduğunu anımsattı.

"HUKUKA UYGUN YAPILMALIYDI"
Avukat Akın, "İçişleri Bakanlığının hukuksuz ancak şahsi kanaatim yarattığı netice itibariyle doğru olan Baroların Genel Kurullarının Ertelenmesi kararı Barolar nezdinde tartışmalara sebebiyet verecektir. İçişleri bakanlığı gibi bir teşkilatın karar alma , genelge yayınlama sürecinde hukuksuz bir yöntemle; İlgili kurum ve kuruluşların görüşleri ve eleştirileri dikkate almadan, diğer kanun maddeleriyle çelişkisi incelenmeden, böyle bir karar, genelge yayınlaması konuyu tartışmalı hale getirecektir ve getirmiştir. Koronavirüs salgının çok yaygın olduğu böyle bir dönemde Baro Genel Kurullarının ertlenmesinin yerinde olacağı düşüncesine ben de şahsen iştirak ediyorum. Ancak yukarıda da izah ettiğim üzere bu hukuka uygun yapılmalıydı." dedi.

Baro Genel Kurulunun 1 Mart 2021 tarihinden sonra 30 gün içinde yapılması halinde Baro Başkanlığına aday olmayacağını açıklayan avukat Akın, "01.03.2021 Tarihinden sonra Baro Genel Kurulunun yapılması halinde de 1 yıl 6 ay için seçilecek bir Baro Başkanının , yönetim kurulunun , baro organlarının da faydalı olamayacağını düşünmem nedeniyle genel kurulun 01.03.2021 tarihinden sonra 30 gün içinde yapılması halinde de Baro Başkanlığına aday olmayacağım. Baro başkanlarının , yönetim kurulunun ve baro organlarının en az 3 yıl yada 4 yıl için seçilmesinin doğru olacağı düşüncesindeyim.Hal böyle iken 1 yıl 6 aylık bir dönem için Baro başkanlığına aday olmayı doğru bulmuyorum. Seçilmem halinde bir dönem görev yapacağımı söylemiştim. Seçilirsem de görev yapacağım süreyi dolu dolu kullanmak isterim." dedi.

"EN AZ 2 YILLIK DÖNEMDE ADAY OLURUM"
En az 2 yıllık dönemde görev yapmak üzere Baro Başkanlığına aday olacağını söyleyen avukat Akın, "Kanuni düzenleme yapılır görev süresi 3 yıl veya 4 yıl olarak değiştirilir ya da koronavirüs salgını nedeniyle Genel Kurul 2021 yılı Ekim ayına kadar ertlenirse en az 2 yıllık dönemde göre yapmak üzere Baroma, meslektaşlarıma, mesleğimize, hukuka, adalete fayda sağlamak için Baro Başkanlığına Aday olacağım. Adaylık sürecimde birçok meslektaşımla temas ettim mesleğimizin sorunlarını görme fırsatını yakaladım. Avukatlığın nasıl değersizleştiğini, itibar kaybettiğini gördüm. Genç meslektaşlarımızın sorunlarına ve gelecek kaygılarına tanıklık ettim.Kendi adıma şunu söylemek isterim benim için keyifli bir süreçti. Çalışmalarımda farklılık yaratmaya özen gösterdim ve bir rekabet ortamı yaratmaya çalıştım bu süreçte kırdığım yada üzdüğüm arkadaşlarım, dostlarım olduysa özür dilerim." dedi.