Ayasofya’nın ibadete açılmasına yönelik tartışmalara değinen Abay, şöyle konuştu: 

“Sn. Cumhurbaşkanı ve iktidar gündemi meşgul etmekte çok başarılılar, başka konular konuşulmasın diye bugün Ayasofya gündemini açtılar kamuoyuna. Burası ibadete açılıyorsa açılması icap eder, konuşulması değil. Ayasofya’nın ibadete açılması milletin arzusudur. Fatih Sultan Mehmet Han’ın da vasiyetini yerine getirecek bir tarzda ibadete açılmasının doğru olduğu kanaatindeyiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaklaşık bir yıl önce Ayasofya ile ilgili söylediği sözlerini hatırlatan İl Başkanı Fahrettin Abay yazılı basın açıklamasına şöyle devam etti: 

“Ne oldu? Birden bire konu farklı bir şekilde gündeme geldi. Açılsın mı açılmasın mı? Araştırılsın bir engel var mı yok mu? Bunu gündeme getiren, iktidarın kendisi bugün. Nasıl oluyor da bu kadar ağır ifadelerle itham edilenlerin karşısına belli taleplerle adeta iktidar geliyor? Burası ibadete açılıyorsa, açılması icap eder, konuşulması değil. Saadet Partisi olarak biz 50 yıldır bu konuyu gündeme getiriyoruz. Yıllardır konuşuyoruz ve burada tekrar haykırarak diyoruz ki; Ayasofya vakit geçirilmeden bu milletin arzusunu, hakkını Fatih Sultan Mehmet Han’ın da vasiyetini yerine getirecek bir tarzda ibadete açılmalıdır."