Milletin Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayan Aylanç, ‘Bağımsızlığımızın sembolü olan Cumhuriyet’in 97’nci yılını kutlarken, geçmişimizi de hatırlamamız’ gerektiğinin altını çizerek şöyle dedi:
“Milletimize; önemi ve anlamı itibariyle farklı sevinç ve heyecan yaşatan bu günün kazanımlarını takdir etmek doğal bir yaklaşımdır. Millet; Kur’an’a, sünnete, vatana ve bayrağa karşı dört yandan saldırıya geçen işgalci ve yayılmacı dünya devletlerine karşı onurlu bir mücadele vermiştir. Aziz milletimiz, kutsal değerlerini korumak için kanını akıtmış, canını vermiş ve bayrağı yere düşürmemiştir. Hain saldırılara karşı şiddetle karşı koyarak boyunduruk altında yaşamayacağını göstermiştir. Bu yüce milletin ruhunda özgürlük inancı vardır. İstiklal ve istikbali için kararlılıkla sürdürdüğü bu mücadeleyi kazanarak bir destan yazmış, Osmanlı’nın torunları olarak enkazdan bir devlet kurmuştur.

Cumhuriyet, aziz milletimizin irade ve kararlılığıyla kurulmuş olmasına rağmen şunu da belirtmek isterim ki bu devlet yoktan var olmamış, ‘Devlet-i Aliyye’nin devamı olarak ortaya çıkmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti, içinden geçtiği süreçte adeta sıçrama yaparak güçlü devletlerle yarışır hale gelmiştir. İçeride ve dışarıda yaşanan politik sıkıntılara rağmen devletimizin ilerlediği ve gelişimini sürdürdüğü görülmektedir. Ekonomi, demokrasi ve hukuk alanlarında yaptığı reformlarla değişime ve yeniliğe açık bir Cumhuriyet Devleti olduğunu göstermiştir. Cumhuriyet’ten elde edilen kazanımlarla halkına güven veren bir ülke olarak ilerlemesine devam ederken, bulunduğu coğrafyada yer alan büyük risk, emperyalizmin tehdit ve kışkırtmaları ve terörizm tehdidi karşısında yılmadan mücadelesini sürdürerek bölgesinde lider olma konumuna gelmeye devam etmektedir.

Cumhuriyet’in kuruluşunun 97’ncı yılında milletimizin Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum. Bağımsızlık ve istiklal uğruna can veren aziz şehitlerimizi saygı ve rahmetle, gazilerimizi şükranla anıyorum. Allah mekânlarını cennet eylesin.”