Milas'ta dün akşam saatlerinde rüzgarın da etkisiyle kuvvetlenen orman yangını Kemerköy Termik Santrali'ni sarmış ve 11 saat süren yangın sabah saatlerinde kontrol altına alınmıştı. İlk incelemelerde ana ünitede herhangi bir problem olmadığı açıklanan termik santralde soğutma işlemlerine hız verilmişti.

TERMİK SANTRALLE İLGİLİ İDDİALARA NOKTAYI BAKAN DÖNMEZ KOYDU
Termik santralin yangında hasar alması sonrası insan sağlığına zarar verecek unsurların ortaya çıktığı iddiaları gündem yaratırken, tartışmalara son noktayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez koydu. Kemerköy Termik Santrali'nin son durumuyla ilgili canlı yayında açıklamalarda bulunan Bakan Dönmez, termik santrali ve insan sağlığını tehdit eden bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti.

Bakan Dönmez şu ifadeleri kullandı;

"Muğla Milas bölgesini etkisi altına alan orman yangınları Ören bölgesinde yerleşik Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali'nin sınırlarına dayanmıştı. Dün sabah sonrası kontrol altına alınan yangın öğleden sonra yeniden başladı. Yoğun mücadeleye rağmen rüzgarın şiddetinin artmasından dolayı termik santral bölgesine sıçramalar oldu.

"ANA ÜNİTELERDE, KAZAN DAİRESİNDE VE TRİBÜNDE CİDDİ BİR SORUN YOK"
Geçici tahliye kararı alındı. Geçici tahliyeler sonrası müdahale kiplerini yolladık. Santralin ana ünitelerine gelmedi. Ana ünitelerde kazan dairesinde, tribünde ciddi bir sorun yok. Teknik prosedürler devam ediyor. Sabah saatlerinde uçak ve helikopterlerle soğutma çalışmaları söz konusu. Santrali tehdit eden bir durum yok. Kontrol altında.

Bu çalışmalarla alakalı bazı mecralarda santralin yandığı, patladığı hatta ortama çevreye ve insan sağlığına zarar verdiği iddia edilen birtakım emisyonlardan bahsedildi. Ama gerek tesiste yerleşik sensörlerle, gerekse Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın mobil istasyonları vasıtasıyla standartlara aykırı herhangi bir zararlı emisyon tespiti yapılmadı. Sahada hamdolsun herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil.

"EN KISA SÜREDE SANTRALİ TEKRAR İŞLETMEYE ALMAYI HEDEFLİYORUZ"
Sahada hasar tespit çalışmaları devam ediyor. En kısa sürede santrali tekrar işletmeye almayı hedefliyoruz. Tesis işletmesine son verilmişti. Herhangi bir elektrik kısıntısına gitmeden süreci tamamlamıştık. Sayın Cumhurbaşkanımız süreci takip etti. Önümüzdeki saatlerde yeni bir gelişme olursa sizlerle paylaşacağız."