LME’deki serbestçe ulaşılabilir stoklar bu ay, Avrupa'da depolardan bakır çekmek için siparişlerin güçlü bir artış göstermesinin ardından yüzde 89 geriledi. Stoklar ayrıca rakip Borsalar ve özel sektör depolarında da hızlı düşüşler gösterdi ve LME kontratları arasındaki fiyat farkları, yakın vadeli kontratların çok yüksek primlerle işlem görmesi ile birlikte, tarihi ‘backwardation’ (yakın vadeli kontratların uzun vadelilerinden daha yüksek fiyatta işlem görmesi) seviyelerine ulaştı.

Bakır LME’de yüzde 1,1 yükselişle 10.090 dolara çıkarak 11 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Küresel stoklardaki azalma ve bakıra yönelik güçlü talep, makroekonomik görünüme ve stagflasyon ve elektrik darlığının büyümeyi olumsuz etkileyebileceği riskine ilişkin artan endişeleri dengeleyen güçlü bir karşı güç yaratıyor.

Cuma günü erken saatlerde, vadesi diğerine göre bir gün önce dolacak kontrat, söz konusu önceki kontrata göre 175 dolar primli işlem gördü ve bu fark, son yıllarda kısa vadeli arz sıkışıklıkları sırasında görülen önceki zirvelerin oldukça üzerine çıktı. Bu, 1998 yılına kadar giden veriler dikkate alındığında en büyük ‘backwardation’ı işaret ediyor.

Bu prim Pazartesi günü kapanışta 1 dolar seviyesindeydi.