//Nurettin Eryılmaz//

Sakarya Barosu'nun 54. Olağan Genel Kurulu'nun ilk oturumu, bugün Atatürk Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. Avukat İlknur Ebiz Yıldız ile Avukat Selahattin Yıldırım'ın baro başkanı olmak için yarıştığı genel kurulun ilk oturumunda yönetim kurulunun faaliyetleri ve gelir gider raporları ibra edildi.

Çalışma dönemi içerisindeki çalışma faaliyetleri raporunu başlıklar  halinde sunmak için kürsiye çıkan Sakarya Barosu Başkanı Av. Abdurrahim Burak, açıklamalarda bulundu. 

"ÇOKLU BARONUN MECLİSTEN GEÇMESİNE MANİ OLAMADIK"
Çoklu baroya ilişkin birçok girişimde bulunduklarını ancak yasanın meclisten geçmesine mani olamadıklarını ifade eden Burak, "2018-2021 yılı içerisinde öncelikle önümüze gelen en büyük problem baroların bölünme tehlikesiydi. Çoklu barolara ilişkin Sakarya Barosu burada avukatlarımızla hep birlikte bir yürüyüş gerçekleştirdik. Buna ilişkin yürüyüşten önce diyalog çerçevesinde milletvekillerimizle ve bakanlık bürokratlarıyla görüşmeler gerçekleştirdik. Birçko girişimde bulunduk ancak bu yasanın geçmesine mani olamadık. Bu barolar için çok çok önemli bir noktayı, bu bir kayıptır. Maalesef bu dönemde bu problemle mücadele etmek zorunda kaldık fakat bu yasa meclisten geçmiş oldu." diye konuştu.

Baro Başkanı Burak, Sakarya'ya yapılacak olan yeni adliye binası konusuna da değindi. Burak şöyle konuştu:

"Sakarya yeni adliye hizmet binasına kavuşacaktır ancak baştan beri bizim asıl mücadelemiz adliye binasının, mevcut Camili'deki adliyenin yanındaki tahsis edilmiş araziye yapılmasının aksine merkezde bulunan bölge adliyenin yanında olan ağır bakım olarak bilinen yeri özellikle çok istirham ettik. Defalarca görüşmeler yaptık, en son sayın bakanımız, milletvekillerimiz ve adalet bakan yardımcımız ve yönetim kurulu üyelerimizle bu konuyu konuştuk.

"ŞEHİR MERKEZİNE YER TAHSİSİ ÇIKMADI"
Fakat bir tek bu konuda sayın Adalet Bakanının orada yapılması yönünde ciddi bir görüş ortaya koyduğunu gördük fakat genel olarak şehirde diğer milletvekillerimizin orası olamayacağı yönünde görüşleri daha fazla hakimdi. Bakan bey, Milli Savunma Bakanlığına yeri talep ettirdi ancak Milli Savunma Bakanı stratejik bir yer olması sebebiyle yerin tahsisinin mümkün olamayacağını belirtti. Sonuç olarak yer yine adliye binasına tahsis edilemedi. Biz hala aynı düşüncedeyiz. 

"BU YERDE DİRETİRSENİZ İŞİ 10 YIL ÖTELERSİNİZ"
Şuan mevcut ihalesi yapılan adliye binasının doğru bir yer olmadığı düşüncesi içerisindeyiz. Ancak karar bu şekilde verildi. Keşke merkezde yapılabilseydi. Şunu söyleyebilirim; 2021 yılı içerisinde 4 tane adliyenin tahsisatı çıktı, bütçesi onaylandı. Bunlardan birisi Sakarya. Bize şu söylendi; 'Eğer siz bu yerde diretirseniz bir 10 yıl sonraya bu işi ötelersiniz, çokta bu konuda baskı oluşturmayın' dediler. Ama bizim fikrimiz değişmedi. Hala adliyenin en doğru yeri çarşı merkezidir. Bu düşüncemizde bir değişiklik yok. Ancak yapabileceğimiz bu kadardı."