"DEVLETİMİZ VİRÜSLE MÜCADELEDE GÜÇLÜDÜR"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Tokalaşma konusunda irade sahibiyiz, dışarı çıkıp çıkmamata irade sahibiyiz, temizliği virüse karşı kalkan gibi kullanmakta irade sahibiyiz. Koronavirüsle mücadeledeki başarımızda tek tek bireylere de bağlıdır. Hiçbir sağlık kurumu hiçbir hekim virisün size bulaşmasını önleyemez. Bunu ancak sizler önleyebilirsiniz. Bu mücadelede devletimiz güçlüdür, sonuç alacağız" ifadelerine yer verdi. Sağlık Bakanı sözlerine şöyle devam etti; "Orta yaşlarda vaka sayısı az değil. Virüs, genç, yaşlı, orta yaşlı ayrımı yapmıyor. Eğer bir hastalığınız varsa virüs onu ortaya çıkaracak ve tedavisi hiç beklemediğiniz kadar uzayacaktır. Çocuklara da tavsiyem var; dışarı çıkmak yok, oyunlarımızı evde oynuyoruz. Sarılmak yok, sevgimizi uzaktan göstereceğiz."

VAKA BİLGİLERİ DİJİTAL ORTAMA YANSIYACAK
Özellikle hergün vaka sonuçlarını bildirmeye çalışıyoruz. Bundan sonraki süreçte bütün detayları dijital ortam hergün güncelleyerek paylaşacağız. Sağlık Bakanı Koca, "Uygulama bir tatil değildir, eğitim devam ediyor. Uzaktan eğitimde çocuklarımız derslerinden geri kalmamalı. Birazdan Milli Eğitim Bakanımız açıklayacak; okullara verilen ara uzatılacak." şeklinde konuştu. Sağlık Bakanı Koca koronavirüs vakalarının artık dijital ortamdan anbean takip edilebileceğini açıkladı.

"N95'İ HERKES KULLANMAMALI!"

Bakan Koca, "N95 maskesini herkes kullanmamalı. Cerrahi maske çok önemli. N95, eğer siz hastaysanız temas ettiğiniz kişiyi korumuyor. Bu konuda Bilim Kurulu detaylı bilgilendirme geçti." ifadelerini kullandı.

KİMLER, NE ZAMAN TEST YAPTIRMALI?

Sağlık Bakanı Koca, "83 milyonun test yapılmasına gerek yok. Siz test yaptırıp negatif sonuç alabilirsiniz ama daha sonra virüsü kaptıktan sonra negatif sonuca güvenerek etrafınıza bulaştırabilirsiniz. Herkes test yaptırmak istiyor ancak hekim uygun görürse yaptırabiliyor olmalıyız. Birinde pozitif çıktıysa, kiminle temas ettiyse o kişileri taramak istiyoruz. " şeklinde konuştu. Sağlık Bakanı Koca, "Herkes kendini taşıyıcı olarak görerek evde izolasyonunu sağlasın. Bizler ne kadar tedbir alırsak süreç o kadar erken biter. Ne kadar kural tanımazsak süreç o kadar uzar" dedi.

26 HASTA İYİLEŞTİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 26 hastanın iyileştiğini açıkladı. Bakan Koca, "Yoğun bakımda 136 hasta var." dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Özellikle erken dönemde ilk vakalarımızdan olan iki hastamızın bilgisini vermek istiyorum. 65 yaşında bir erkek hastamız taburcu oldu. Diğeri 60 yaşında başka bir erkek hastamız taburcu oldular. 7 gün sonra taburcu oldu. Toplam 26 hastamız iyileşti" ifadelerini kullandı. Bakan Koca sözlerini müjdeli haberler noktaladı; "Yoğun bakımdaki hastalarımız taburcu olmaya başladı. Bir hastamız dün ve bir hastamız da bugün taburcu oldu"

FİZİKSEL VE RUHSAL SAĞLIĞI ÖNEMLİ

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, "Bütün anneler-babalar müsterih olsun. Her türlü senaryoya hazırız. Çocuklarımızın fiziksel ve ruhsal sağlığı bizler için çok önemli. Bizler Bilim Kurulu'nun tavsiyelerini alarak bu kararları veriyor. Yine ortaklaşa bir kararla 30 Nisan'a kadar uzaktan eğitim devam edecek." şeklinde konuştu. Bakan Selçuk "Ücretli öğretmenler konusundaki mevcut mevduat derse giren öğretmenlerimizin ücret alması konusunda çok açık. Konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor." ifadelerine yer verdi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLACAK MI?
Sağlık Bakanı Koca ''sokağa çıkma yasağı uygulanacak mı'' yönündeki soruya, ''Herkesin kendi OHAL'ini kendince uygulamasını söyledim. Burada Bilim Kurulu'nda konuştuğumuz, özellikle kontrollü yaşam daha nasıl olabilir konusunda da bir çalışma olacak'' ifadelerini kullandı. Ziya Selçuk sınavların ertelenmesine yönelik olarak yönetilen soruya, ''LGS'nin nasıl yapılacağına doğru 3 plan var önümüzde. En asgari düzeydeki tedbirlerimizi de alacağız. Sadece yüz yüze gördüklerini konulardan sınava gireceklerini de zaten söylemiştik'' dedi.
ÖZEL OKUL ÜCRETLERİ
Özel okullara ilişkin soruya Ziya Selçuk, ''Bu konu uzun soluklu bir konu. Ve telafisi yapılacak bir husus. Tamamlayacak ve telafi edilecek bir eğitim bu. Bu konuda sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum." dedi. Özelde ücret konusunda test yapıldığı yönündeki soruya Bakan Koca, ''Hiçbir test ücret ile yapılsın istemiyoruz. Üniversite hastanelerimiz dahil olmak üzere biz bakanlık olarak veriyoruz. Asla vatandaşımızdan ücret almama noktasında da gayret içindeyiz. Biz izni vakıf üniversitelerine de verdik. Ve ücretle test yapanlardan da bizim haberimiz olsun."

''VİRÜS ANİDEN DÜŞMENİZE NEDEN OLMAZ''
Sosyal medyada bayılan vs gibi görüntüler servis edildi. Biz bu hastalığı şöyle biliyoruz, öncelikle solunum sıkıntısı ile başlayan bir süreç. Anında düşme ile anında kaybedilme ile sonuçlanabilir bir seyirle gitmiyor. Ve bunlara asla inanmayın.