Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bayramların birlik ve beraberliğin simgesi olduğunu bildirerek, “Bayram günleri; dayanışmanın, sevgi, saygı, hoşgörü ve barışın doruğa ulaştığı günler olmalıdır” temennisinde bulundu.

Bayraktar, Kurban Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Bayramlar tatil yerine büyükleri ve küçükleri sevindirme, küskünleri barıştırma, hataları affetme, muhtaçlara el uzatma ve yardımda bulunma günleri olarak görülmelidir. Kurban Bayramı, aynı zamanda paylaşmanın anlam kazandığı en önemli dayanışma günlerimizdendir” dedi.

“Kesim işlemi mutlaka tecrübeli kişilerce yapılmalıdır”-

Bayraktar, kurbanda hayvan kesim işleminin mutlaka tecrübeli kişilerce yapılması gerektiğini vurgulayarak, ancak bu yolla kesim hatalarının, hayvanların strese sokulması sonucu et kalitesinin düşmesinin, acemi kasapların kendilerine ve çevrelerine vereceği zararın önlenebileceğini bildirdi.

Hayvan kesimi yapılan alanlarda oluşacak atıkların yol açacağı çevre kirliliğine yönelik sıkı tedbirler alınması gerektiğini de kaydeden Bayraktar, halk sağlığına yönelik olası risklerin ancak bu şekilde bertaraf edilebileceğini vurguladı.

Kurban etlerinin muhafazası konusunda da uyarılarda bulunan Bayraktar şunları söyledi:

“Etler, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve güneş görmeyen serin bir yerde hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli, 5-6 saat sonra ise buzdolabına kaldırılmalıdır. Etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşetler içinde veya hava alamayacak bir durumda üst üste konulmamalıdır.”

“Bayramı pandemiyle mücadele sürerken idrak edeceğiz”

Bu yıl da Kurban Bayramı’nın, pandemiyle mücadele sürerken idrak edileceğini belirten TZOB Genel Başkanı Bayraktar, üretici ve vatandaşlara büyük sorumluluk düştüğünü vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:

“Pazarlarda belediyelere, üreticilerimize ve vatandaşlarımıza her zamankinden daha büyük bir sorumluluk düşmektedir. Alışveriş yaparken önce sağlığımızı düşünmek zorundayız.

Kurban pazarlarında ve kesim yerlerinde hijyen tedbirlerine her zamankinden daha fazla hassasiyet gösterilmelidir.

Üreticilerimiz ve vatandaşlarımız bayram süresince de sosyal mesafe kurallarına uymalı, maskelerini mutlaka takmalı ve kişisel hijyene dikkat etmelidir.

Bu yıl da pazarlığımızı birbirimize dokunmadan sözlerimizle ve gözlerimizle yapalım. Kendimizin ve sevdiklerimizin sağlığını tehlikeye atmayalım.”

Bayraktar, tüm vatandaşların Kurban Bayramı’nı kutlayarak, bayramın milletimize, İslam âlemine ve bütün insanlığa huzur, barış ve mutluluk getirmesi dileğinde bulundu.