Sakarya’da alt kademe belediyelere ‘işgaliye’ adı altında her Pazar yerinde para ödeyen esnaf, “ Pazara gelen ve tezgah açan esnaftan belediyeler ‘işgaliye’ adı altında para alıyor. Bu paralar pazar bittikten sonra yapılan temizliğe veriliyor. Buraya kadar bir sıkıntı yok. Biz tezgah açıyoruz. İşimiz bitince gidiyoruz. Geriye kalan çöp ve pislikleri belediye temizletiyor. Bunun içinde her esnaftan 10 ile 15 TL alınıyor” dedi.

Son zamanlarda bazı belediyelerin esnafa ‘çöplerinizi toplayın, yoksa ceza keseriz’ denmeye başladığını belirten esnaflar, “Biz burada tezgah açıyorsak işgaliye adı altında biz gittikten sonra temizlik yapılsın diyerek para ödüyoruz. Eğer bu temizliği ve çöpleri biz atacak isek belediyeler bizden niye para alıyor! Neden işgaliye ücreti veriyoruz! Bunu yapan Karasu Belediyesi’ni Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikayet ettik. Artık Karasu Belediyesi bize temizlik yapın baskısı yapmıyor” dedi.

Belediyelerin kendilerinde işgaliye parasını temizlik için aldığını belirten esnaf, “Ya bizden  işgaliye parası almasınlar biz iş bittiği zaman temizlik yapalım. Ya da işgaliye parası alsınlar ama biz iş bitimi evimize gidelim., Bizim de çocuklarımız ve ailemiz var. İş bittikten sonra neden çöp toplayalım! Parasını verdiğimiz işi niye bize yaptırmaya çalışıyorlar” diyerek tepkilerini dile getirdi.