Sakarya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan himayesinde startı verilen Sıfır Atık projesi kapsamında, 2020 yılına ilişkin detaylı bir rapor yayınladı. Hazırlanan Sakarya Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planında müdürlük, sıfır atık sistemi konusunda yapılması gerekenleri belirleyerek yaşanan olumsuzlukları dile getirdi. 

SIFIR ATIK PLANI NEDEN HAZIRLANDI?
2019 yılında yasalaşan Sıfır Atık Yönetmeliği, atık malzemelerin geri dönüşüm aracılığı ile değerlendirilmesi, atığa sebep olan etkenlerin gözden geçirilmesi ve israfın önüne geçirilmesini hedefliyor. Yani sıfır atık planı en yalın hali ile  geri dönüştürülebilir atıkların (cam, plastik, elektronik atık vb) diğer çöp atıklar ile ayrıştırılmasını hedefliyor. Yönetmeliğe göre Sıfır Atık Sisteminin tam geçişin sağlanması konusunda son tarih, 250 bin nüfus üstü belediyeler için 31 Aralık 2020. 250 bin nüfus altı belediyelerin ise sisteme tam geçişi için 1 yıl fazlası var yani onlar için son tarih: 31 Aralık 2021.
Sakarya'da bu kapsamda Sıfır Atık Yönetimine geçecek ilk belediye ise Adapazarı Belediyesi olacak. Diğer 15 ilçe belediyesi ise 2021 sonuna kadar sistemi hayata geçirebilecek. 

SAKARYA'DA ATIK PLANI 51 KURUMUN KATILIMI İLE HAZIRLANDI
Sakarya Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planı, Sıfır Atık Sisteminin hayata geçmesine kısa süre kalmasından dolayı Sakarya Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan bir yol haritası olarak kabul ediliyor. Raporda yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Sakarya'da yapılan ve yapılamayan çalışmalarla ile Sakarya'daki atık miktarları değerlendirilmeye tabi tutuluyor. 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporun amacı, "Mahalli idarelerce sıfır atık yönetim sisteminin kurulması, uygulanması ve iş birliği içerisinde çalışılmasını temin etmek" ve "İl özelinde uygulanacak “Yerel Atık Yönetim Sistemlerinin” oluşturulmasını sağlamak" olarak özetlendi. Müdürlük raporu kendilerinin de arasında bulunduğı toplam 51 kurumun temsilcisinin katılımı işle hazırladı. 

BELEDİYELER SİSTEMİ HAYATA GEÇİREMEDİ
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, 2019 yılında yasalayan Sıfır Atık Yönetmeliği konusunda 16 İlçe belediyesinin  istenilen sıfır atık sistemini hayata geçiremediğini vurgulayarak, " Sakarya'da  Ancak; Serdivan Belediyesi, Erenler Belediyesi, Karasu Belediyesi, Arifiye Belediyesi, Taraklı Belediyesi Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında yapılan iş ve işlemlerini belirten raporları İl Müdürlüğümüze sunulmuştur" denildi. Raporda sıkça eleştirilen belediyeler hakkında ayrıca, "İl Müdürlüğümüzce Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında İlimizde bulunan Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri ile bilgilendirme toplantısı yapılmıştır. Ancak Belediyeler tarafından yeterince katılım sağlanmamıştır" ifadeleri de kullanıldı.

Hazırlanan raporda Sıfır Atık Yönetmeliğine geçişte yaşanan zorlukla bölümünde, "Kamu kurum ve kuruluşlarında sıfır atık sisteminin öneminin yeteri kadar anlaşılmamış olması" ve "Yerel yönetimlerin atık toplama çalışmaları konusunda yetersiz kalması" maddeleri dikkat çekti. 

Raporda, Sakarya Büyükşehir Belediyesinin  tüm ilçe belediyelerinin Sıfır Atık Yönetim Sistemi hedeflerinin yerine getirilmesine yönelik çalışmalarını koordine edecek ve destekleyeceği de ifade edildi. Raporda ayrıca Büyükşehir Belediyesinin  Sakarya Entegre Katı Atık Yönetimi (SEKAY) Tesisi’nin devreye alınması ile Sakarya İli sınırları içerisinde Sıfır Atık sisteminin önemli bir seviyeye taşınmış olacağı da belirtildi.

Rapora göre Büyükşehir Belediyesi. kısa ve uzun vadeli hedeflerde Sıfır Atık konusunda şu çalışmaları hayata geçirecek:

Atık Biriktirme Ekipmanları Temini ve Atık Toplama Noktaları kurulacak. 
Her ilçe belediyesi sorumlu oldukları cadde ve sokakların kamuya açık noktalarına yeterli miktarda cam kumbaralar yerleştirecek.
Her ilçe belediyesi sorumlu oldukları tüm alana hizmet edebilecek yeterli sayıda atık ilaç toplama noktalarını kamuya açık cadde ve sokaklarda oluşturacak
Her ilçe belediyesi sorumlu oldukları cadde ve sokakların kamuya açık noktalarına yeterli miktarda tekstil atıkları için kumbaralar yerleştirecek
Her ilçede 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi kurulacak.
Kaynağında ayrı toplanan geri dönüştürülebilir atıkların diğer atıklar ile karıştırılmadan ayrı taşınmasını sağlamak adına, ilçe belediyeler atık toplama sistemlerini en az ikili olacak şekilde altyapılarını geliştirecek

SAKARYA'DA BİR YILDA NE KADAR ATIK VE ÇÖP ÇIKIYOR?
Sakarya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, şehirdeki 2019 yılına ait atık miktarları da dikkat çekti. Raporda Sakarya'da 2019 yılında 117 milyon ton atık toplandığı da açıklandı. Toplanan bu atıklardan 95 milyon tonunun plastik olması da dikkat çekti. Raporda ayrıca Sakarya Büyükşehir Belediyesine ait Katı Atık Toplama Tesisinde 2019 yılında 334 milyon ton katı atığın bertaraf edildiği de kaydedildi. (adayorum)